росія обговорює з Казахстаном знижки на транзит свого зерна залізницею

Казахстан та росія обговорюють можливість застосування взаємних знижок на перевезення експортних вантажів залізницею.

Про це повідомила пресслужба прем'єр-міністра Казахстану, пише ElDala.kz.

Казахстан зацікавлений у збільшенні поставок вугілля і руди у напряму Європи, тоді як рф вимагає найвигідніші умови на транзит зерна. 

«Серік Жумангарин (заступник премʼєр-міністра Казахстану, — прим. ред.) запропонував російській стороні розглянути можливість застосування понижувального коефіцієнта за транзитним тарифом РЖД на перевезення вугілля та залізної руди в напрямку порту Вентспілс. Зі свого боку Казахстан готовий розглянути питання зниження коефіцієнта за тарифами КТЖ на перевезення російського зерна східною гілкою коридору Північ-Південь», — йдеться у повідомленні пресслужби.

Читайте також: Казахстан майже в 10 разів збільшив експорт твердої пшениці до ЄС

Як пише видання,  високий транзитний тариф стримує постачання російського зерна до Середньої Азії. Якщо він буде знижений, це зменшить конкурентоспроможність казахстанської пшениці на традиційних для неї ринках збуту. росія і раніше зверталася до Казахстану з проханнями про зниження або скасування транзитного тарифу, проте влада Казахстану не йшла назустріч цим пропозиціям.

Нагадаємо, за словами путіна, у 2023 році росія зібрала 143 млн т зерна, 4 млн т з яких — на тимчасово окупованих українських територіях.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus