Єгипет збільшив закупівлю української сої у 2023/24 МР більш ніж у 5 разів

У 2023/24 МР експорт соєвих бобів з України може досягти нового максимуму для галузі — 3,2 млн т (+2% до показника 2022/23 МР).

Про це повідомила аналітик олійного ринку ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

«Високі темпи експорту пояснюються перш за все привабливою ціною на українську сою на світовому ринку у порівнянні з сировиною американського походження протягом вересня-грудня поточного сезону у поєднанні з досить високими показниками якості», — розповіла Киричок.

Підвищення експорту відбулося в основному за рахунок Єгипту, який збільшив закупівлю української сої за перші 5 місяців 2023/24 МР більш ніж у 5 разів — до рекордних 547 тис. т. Вже у січні спостерігалося скорочення відвантажень до Єгипту, що було обумовлено формуванням досить непоганих запасів даної культури всередині країни.

Читайте також: Експорт сої з України у 2023/24 МР на 18% випереджає показник минулого сезону

«В той же час, до Євросоюзу цього сезону обсяги відвантажень сої скоротилися на 25%, що пояснюється як більш привабливим єгипетським направленням для українських експортерів в ціновому плані, так і деяким підвищенням виробництва сої в Європі», — додала експертка.

Як повідомлялося раніше, в Україні спостерігається суттєве збільшення пропозиції сої від аграріїв, які готові поступитися в ціні, через те, що більшість з них потребують термінового поповнення обігових коштів напередодні посівної кампанії.

Виконано за допомогоюDisqus