Зерно, яке висипали польські протестувальники з вагону, було транзитним і йшло до Німеччини — Сольський

Кукурудза, яку польські протестувальники висипали з вагону поблизу ПП «Медика», йшла транзитом в Німеччину.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

«Україна рішуче засуджує такі форми протесту, які зараз відбуваються на польсько-українському кордоні. Кукурудза, яку польські протестувальники висипали з вагону, йшла в Німеччину. В Польщу кукурудза з України не експортується», — наголосив Сольський.

Він додав, що перешкоджання торгівлі України з іншими країнами світу неприйнятно і суперечить спільним українсько-польським цілям.

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що протестувальники висипали близько 4 т зерна з двох вагонів зерновозів, які очікували перевантаження на вузьку колію.

В Укрзалізниці також відреагували на інцидент і заявили, що чітко дотримуються введеної у квітні 2023 року заборони на імпорт зерна до Польщі та лише перевозять транзитом ці вантажі територією сусідньої країни. Усі вагони на кордоні перевіряють органи контролю Польщі, їх опломбовують. Це унеможливлює потрапляння українського зерна на ринок Польщі.

«Наразі на зазначеній станції перебувають в очікуванні перевантаження близько 40 українських вантажних вагонів із сільськогосподарською продукцією. Про несанкціоноване втручання в роботу залізниці поінформовано Польські залізниці та посольство України в Польщі», — йдеться у повідомленні.

В Державній прикордонній службі повідомили, що польські страйкарі розпочали більш жорстке обмеження руху транспорту на кордоні з Україною. Так, вони повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Медика-Шегині» на невизначений час.

Читайте також: Україна розглядає варіанти заборони імпорту агропродукції з Польщі — Сольський 

Як повідомлялося раніше, 20 лютого польські фермери перекрили залізницю поблизу ПП «Медика-Шегині». Вони відкрили вагон і розсипали українське зерно на колії.

Виконано за допомогоюDisqus