Угорщина не відновлюватиме заборону на імпорт українського меду, незважаючи на протести

Угорщина не запроваджуватиме знову заборону на імпорт меду з України, незважаючи на вимоги виробників меду, які протестували, заявивши, що дешевий мед з України знизив ціни.

Про це пише Reuters.

Минулого року уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана ввів заборону на імпорт 24 сільськогосподарських продуктів з України, включаючи зерно, свинину, а також мед. 19 лютого він скасував заборону на імпорт меду, що викликало протести близько 22 тис. бджолярів країни.

Міністр сільського господарства Іштван Надь сказав Reuters, що одностороння заборона імпорту не мала позитивного впливу на місцевий ринок, оскільки оптові закупівельні ціни не зросли так як сподівалися місцеві фермери.

За його словами, експортерам меду потрібен український мед, оскільки інакше вони не зможуть виконати контрактні поставки.

«Оскільки закриття (заборона) більше не могло підтримувати інтереси угорських бджолярів, воно не мало відчутного впливу, ми не хотіли створювати ще більших проблем... тому нам довелося знову відкрити наш ринок», — сказав Надь.

Коли його запитали, чи розглядатиме уряд можливість повторного запровадження заборони на імпорт, він відповів «ні, оскільки це не має впливу».

Більшість імпорту меду в ЄС надходить з Китаю та України. Український імпорт становив 25% імпорту меду ЄС у січні-серпні 2023 року, свідчать дані Єврокомісії.

Читайте також: Ухвалення угоди про безмитну торгівлю з Україною відклали — ЗМІ

Кріштіан Кішюхаш, пасічник із села Ладанибене, має 110 вуликів і каже, що поточні оптові закупівельні ціни навіть не покривають його витрат. На початку лютого він брав участь у протестах фермерів біля українського кордону.

«Ми хочемо... не допустити потрапляння українського меду на європейський чи принаймні угорський ринок за дешевими цінами, щоб захистити наш ринок, оскільки ціни низькі вже 2 роки», — сказав він.

За його словами, найбільшою проблемою, окрім українського імпорту, є дешевий китайський мед, який заполонив ринки ЄС.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року уряд Угорщини своєю постановою скасував заборону на імпорт українського бурякового цукру.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus