Світові ціни на рослинну олію досягли найвищого показника за останній рік

Середнє значення індексу цін на рослинні олії FAO у березні склало 130,6 пункту. Це на 9,7 пункту (8,0%) перевищило лютневе значення і досягло найвищого показника за останній рік. Про це повідомляє FAO.

«Таке значне підвищення було обумовлено зростанням котирувань цін пальмової, соєвої, соняшникової та ріпакової олії. Світові ціни на соєву олію відштовхнулися від багаторічних мінімумів — зростання було зумовлене переважно активним попитом, що зберігається з боку виробників біопалива, зокрема в Сполучених Штатах Америки та Бразилії. Ціни на соняшникову та ріпакову олії у березні також зросли на тлі активізації імпортного попиту на міжнародних ринках», — сказано у звіті FAO.

Серед чинників, які сприяють зростанню котирувань рослинних олій фахівці називають також підвищення цін на сиру нафту.

Нагадаємо, за даними Державної митної служби України, у 2023 році вартість експорту насіння та плодів олійних культур з України склала 2,8 млрд.

«Характерною рисою 2023 року стало закріплення позицій Європейського Союзу серед ринків збуту плодів і насіння вітчизняних олійних культур. Торік країни цього регіону здійснили близько 70 % від вартісних обсягів закупівель всіх олійних культур з України», — зазначив академік НААН Микола Пугачов.

У 2023 році відбулось збільшення обсягів експортних поставок соєвої олії — 298 тис. т (+26 %), а також кількаразове нарощування фіксувалось по ріпаковій олії — 379 тис. т (+476 %).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus