Agrohub: За 2023 рік EBITDA основних агрокультур в Україні виріс вдвічі

EBITDA основних агрокультур за результатами 2023 виріс вдвічі у порівнянні з 2022, йдеться в дослідженні Agrohub.

Порівняно з сезоном 2022, 2023 є більш успішним і сприятливим з точки зору врожайності, що вплинуло на значення показника EBITDA — наразі він складає 94 $/га, в той час як за підсумками попереднього сезону він склав 47 $/га. EBITDA був розрахований на основі даних по шести культурах: озимої пшениці, озимого ріпаку, озимого ячменю, соняшнику, кукурудзи і сої.

Значна частина продукції ще лежить на складах, тому ціни, які використовувалися для розрахунку показника EBITDA, є прогнозними і сформовані з урахуванням фактичних цін реалізації продукції та прогнозних цін залишків продукції на момент збору даних. 

Ціни на сільгосппродукцію знизилися порівняно з фактичними цінами реалізації продукції у сезоні 2022 — така негативна динаміка спостерігається по всіх досліджуваних культурах, окрім сої: по цій культурі відбулося зростання прогнозної ціни на 10% порівняно з фактом сезону 2022 року.

Сезон 2023, порівняно з попереднім, був більш сприятливим за погодно-кліматичними умовами, тож спостерігається вищий рівень врожайності по всіх досліджуваних культурах, і, зокрема, по сої (2,9 т/га порівняно з 2,5 т/га у сезоні 2022).

Витрати на вирощування сільгоспкультур, у свою чергу, кардинально не змінилися: порівнюючи з сезоном 2022 є незначне зростання, яке коливається у межах 5-7%. 

«За два роки повномасштабної війни український аграрний бізнес показав високу стійкість до різних несприятливих факторів: від цін і перебоїв з логістикою до постачання ресурсів і техніки та відновлення роботи в умовах обмеженої чисельності персоналу. Незважаючи на всі виклики, агросектор демонструє гнучкість і можливість пристосуватися до різноманітних умов, перебудовуючи сівозміну та шукаючи нові канали реалізації продукції», — зазначила Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

Читайте також: В Agrohub назвали найбільш прибуткові сільгоспкультури 2023 року 

Виконано за допомогоюDisqus