19 січня 2022, 17:48, Україна

ДПЗКУ може збанкрутувати та не сплатити решту китайського кредиту в $96 млн — Заблоцький

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» може стати банкрутом. Компанія навряд чи зможе самостійно виплатити $95 млн чергового траншу кредиту.

Про це Мар'ян Заблоцький пише у своєму Telegram.

За його словами, це було неминуче, оскільки значна частина з $1,5 млрд, отриманих від Китаю у 2012 році, були вкрадені ще за часів Віктора Януковича.

«Немало також постарались за часів короткострокової квоти на Мінагрополітики з боку партії «Свобода». За пів року їхнього менеджменту з рахунків компанії зникло приблизно $250 млн, повернути які шансів уже мало. Коштів, що залишились у компанії, могло вистачити лише максимум до початку 2022», — повідомляє політик.

В повідомленні йдеться, що розраховуватись за цим кредитом доведеться уряду, оскільки виданий у 2012 році він був під державні гарантії, а це — майже $1 млрд.

«Мінфін має відповідні ресурси, щоб погасити або наступний транш кредиту, або весь цілком. Можна також просто надати додаткові ресурси «ДПЗКУ», з тим щоб ті погасили хоча б наступний транш. Ця виплата збільшує навантаження на обсяг планових зовнішніх урядових запозичень у 2022 році. На жаль, у зв’язку з медіафоном стосовно можливої нової хвилі російської агресії, для нас тимчасово є закриті ринки запозичень», — додає Мар'ян Заблоцький.

За його словами, в рамках міжпарламентської групи дружби готується проєкт листа на Конгрес стосовно надання Україні можливості випуску облігацій під гарантії США. Його було обговорено з сенаторами та конгресменами США під час офіційного візиту парламентської делегації в грудні минулого року.

Також Мар'ян Заблоцький додав, що експортом зерна прекрасно займаються зернотрейдери, а тому державний зернотрейдер не потрібен. Після банкрутства чи отримання допомоги від держави «ДПЗКУ» має припинити своє існування.

Нагадаємо, «ДПЗКУ» оголосило офіційну позицію щодо виплати $96 млн за китайським кредитом. «ДПЗКУ» наразі не дає чітких відповідей чи має компанія достатньо коштів на рахунках для проведення чергової виплати за китайським кредитом на 21 січня 2022 р.