16 лютого 2022, 12:00, Україна

Херсонські чиновники створюють перешкоди для фумігаційних компаній: нові деталі

У Херсонському порту чиновники створили проблеми для фумігаційних компаній, більшості з яких доступ до суден був заблокований. 

Нагадаємо, що у квітні ми писали про те, що особи, пов'язані з Херсонською митницею, блокують доступ до фумігаційних послуг для частини компаній. Мова йшла, що чиновники митниці умисно не підписують листи, ігнорують запити та створюють інші перешкоди для учасників ринку. 

Деякі учасники ринку у коментарях Latifundist Media вважали, що у такий спосіб співробітники митниці створили монопольні умови для інших компаній — вони змогли не лише безперешкодно працювати, але і піднімати тариф на цей вид послуг. При цьому вони згадували компанію «ЄСВ Сервіс»

Після квітневої публікації представник «ЄСВ Сервіс» зв’язався із редакцією, стверджуючи про некоректність згадки компанії в контексті її співпраці з митними органами для монополізації фумігації в Херсонському порту. У подальшому компанія звернулася з позовом до Latifundist Media та ТОВ «БІОКОНТРОЛЬ», директор якого давав коментарі щодо «ЄСВ Сервіс», про спростування недостовірної інформації.

Судовий процес між «ЄСВ Сервіс» та Latifundist Media завершився укладанням мирової угоди.

Latifundist Media та «ЄСВ Сервіс» дійшли висновку, що зарегульованість, непрозорість умов допуску до суден та велика кількість контролюючих органів створюють передумови для корупції та інших форм зловживань, що є проблемою всіх без виключення гравців ринку фумігації вантажів на суднах в портах України. 

Тетяна Приходько

 СЕО Latifundist Media

«Ми, як медіа, звертали увагу на дії чиновників, що створюють штучні перешкоди для фумігаційних компаній, та загалом про проблему корупції на цьому ринку. І у подальшому будемо такі речі висвітлювати»

Latifundist Media та «Біоконтроль», висвітлюючи та коментуючи тему фумігації у Херсоні, не мали на меті звинуватити компанію «ЄСВ Сервіс» та її менеджмент у будь-яких правопорушеннях чи поставити під сумнів її ділову репутацію. 

Як стверджують у «ЄСВ Сервіс», як і інші фумігаційні компанії, вони також зіткнулися з реаліями чиновницької бюрократії. В компанії акцентують, що не маючи змоги вчасного допуску до законтрактованих раніше суден, «ЄСВ Сервіс» несла збитки та втрачала замовлення клієнтів, а про штучне підвищення цін взагалі не йшлося.

«Допуск компаній до фумігації вантажів на суднах в українських портах доволі складний та багатоетапний. Фумігацію в портах контролюють як сам порт, так і Адміністрація морських портів України, митники, прикордонники та екологи. Усі ці органи дають свої погодження на допуск компанії до кожного судна. Віднедавна таке погодження вимагають і органи Держпраці. Значна кількість інстанцій, які щоразу доводиться проходити, та відсутність чітких нормативних вимог отримання дозволів значно ускладнюють роботу усіх фумігаційних компаній. Така ситуація не сприяє стабільному розвитку ринку фумігаційних послуг в Україні та може створювати умови для різного роду зловживань», — зазначають в «ЄСВ Сервіс». 

Читати докладніше: У Херсоні одна з компаній отримала преференції в фумігації зерна — зерновики

Вихід лежить у площині покращення нормативного регулювання, як на законодавчому, так і на підзаконному рівні. До тих пір усі фумігаційні компанії повинні об’єднатись у прагненні отримати якісні, прозорі та зрозумілі усім правила гри. Від цього, безперечно, виграє уся галузь і внутрішня конкуренція її представників не повинна стати дестабілізуючим фактором у цьому процесі. 

Latifundist Media слідкуватиме за розвитком подій та публічно їх висвітлюватиме, щоб проблеми фумігаційних компаній не залишились замовчаними та були почуті у владних кабінетах.

Нагадаємо, що компанія «ЄСВ СЕРВІС» подала в суд на Latifundist Media про захист ділової репутації стосовно опублікованої новини.