8 лютого 2022, 14:55, Тваринництво

Через нову податкову ініціативу Україна ризикує втратити птахівництво як галузь — профільні асоціації

Аномальне зростання цін на енергоносії і корми стали причиною скорочення промислового виробництва м'яса птиці на 2% і яєць на 22%. Ще більше вплинути на вітчизняне птахівництво можуть податкові ініціативи влади, що набрали чинності з 1 січня 2022 року.

Про це пише УНН.

Повідомляється, що кілька асоціацій звернулися до керівництва Офісу Президента, прем'єр-міністра та представників Верховної Ради з проханням терміново внести зміни до законодавства, а саме до Закону №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Автори листа вказують, що парламент в одному тексті закону ухвалив суперечливі і взаємовиключні норми, які набули чинності з початку року і які будуть мати вкрай негативні наслідки.

Зазначається, що в законі зазначено, що птахівники відтепер не можуть використовувати четверту групу оподаткування, і водночас сказано, що для них підвищується ставка податку на цій же четвертій групі.

«Враховуючи, що державна підтримка птахівництва обмежена, а податкове навантаження може зрости і для без того збиткової галузі, Україна ризикує взагалі втратити птахівництво як галузь. Це однозначно позначиться на продовольчій безпеці держави, адже основу споживчого кошика становлять соціально значущі продукти — м'ясо птиці та харчові яйця. Перші дзвіночки ми отримали вже за підсумками минулого року — імпорт м'яса птиці збільшився на 13% і вперше за роки незалежності Україна імпортувала харчові яйця», — йдеться у зверненні асоціацій.

За словами членів профільних асоціацій, у результаті збитковості виробництва, за два 2 роки зупинили свою діяльність більше ніж 30 промислових птахопідприємств. Збільшення податкового навантаження на галузь призведе до подальшої консервації виробничих потужностей і скорочення робочих місць у сільській місцевості, а також відбудеться зменшення надходжень до місцевих бюджетів.

«Іншим негативним аспектом введення змін в оподаткуванні галузі є істотне ускладнення адміністрування податків, оскільки 90% птахопідприємств має змішане виробництво — рослинництво і птахівництво, а іноді в структурі скотарство і свинарство. Тобто для збереження спрощеної системи оподаткування таким сільгоспвиробникам доведеться або виділяти птахівництво в окрему юридичну особу, і таким чином порушувати структуру виробництва, або взагалі вирізати поголів'я птиці і зупиняти і без того постійно дотаційне виробництво. Перш за все це зашкодить малим і середнім підприємствам, оскільки вони не настільки ефективні в адмініструванні податків, як великі», — заявили асоціації.

Додається, що асоціації «Союз птахівників», «Український аграрний бізнес» і «Українська аграрна конфедерація» закликали владу переглянути в терміновому порядку свої податкові нововведення і відновити права птахівників на четверту групу оподаткування.

Нагадаємо, Україна оновила рекорд експорту м’яса птиці у 2021 році. Упродовж минулого року посилились позиції м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини. Обсяги експорту м’яса птиці склали 459 тис. т.