11 лютого 2022, 15:25, Україна

Названо три шляхи дій для України у разі блокування доступу до морпортів

Нині не вперше Росія робить спробу блокади в Чорному морі. У квітні 2021 року РФ вже оголошувала про закриття з квітня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря. І хоча нині ситуація серйозніша, треба з’ясувати, що може вдіяти Україна.

Про це йдеться в матеріалі «Гібридна війна: Росія б’є по українському агросектору» на AgroPolit.com.

Зазначається, що для того, аби уникнути Чорноморської кризи потрібно, по-перше, та ключове — не панікувати і не піддаватися на провокацію у чорноморському регіоні. РФ шукає способи провокацій, тож будь-яка провокація зараз в Азовському або Чорному морях може призвести до дуже серйозних наслідків.

По-друге, доки триватимуть навчання з 13 по 19 лютого провести перемовини з нашими міжнародними партнерами в ООН, щоб вони вийшли з відповідними заявами.

«У рамках резолюції ООН такого роду дії, які перекривають або блокують вільність судноплавства, вважаються вже актом агресії. Якщо це навчання призведе до блокування роботи портів, експортно-імпортних операцій, вільного судноплавства тощо, то, згідно з резолюцією ООН (її підписала і РФ), підпадає під акт агресії», — каже трейдер з багаторічним досвідом, колишній нардеп Іван Мірошінченко.

Додається, що правова підстава для такого звернення з боку України: визначення поняття агресії у «Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН». Стаття 3 звучить так: «Будь-які з наступних дій, незалежно від оголошення війни, відповідно до положень статті 2, кваліфікуються як акт агресії: (c) блокада портів або узбережжя держави збройними силами іншої держави».

У матеріалі, йдеться, що українське МЗС має поговорити з Туреччиною, США, Німеччиною, Францією та іншими членами ООН і просити їх про заяви, що вони уважно стежать за цими навчаннями і чекають на їх закінчення. Інакше це буде вже актом агресії щодо України, а за це будуть відповідні санкції ООН.

«Сьогодні всі наші західні партнери мають можливість проявити в дії свою підтримку, а не на словах. Наприклад, адекватним актом було б також блокування судноплавства в бік портів РФ або російських вантажів, через той же Босфор»,  — пропонує один із кроків Мірошінченко.

Повідомляється, що, по-третє — МЗС та Мінінфраструктури мають дати відповідь, чи є вільний прохід для суден за межами цих задекларованих зон навчання (можливо, вздовж морського берегу) і наскільки він буде ризикованими. Тобто чи можуть наші порти працювати, проходячи вужчим каналом, уже роблячи якийсь крюк чи коло якесь додаткове, але проходити за межами в більш-менш безпечній зоні відповідно до карти навчань. Це теж заспокійливе для ринку і вартості фрахту та цін на зернові.

Нагадаємо, Росія скасувала навчання в Азовському морі. Управління навігації та океанографії міноборони РФ повідомило про скасовування перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки. Чорне море залишається без змін.