2 червня 2022, 09:01, Україна

Експерт назвав головні поради по підвищенню ефективності гербіцидних обробок

Нестабільні погодні умови, якими характеризувались весна і початок літа поточного агросезону, змушують аграріїв шукати шляхи посилення ефективності обробок посівів і насаджень засобами захисту рослин, зокрема гербіцидами. Тому дедалі більша кількість агровиробників застосовують препарати сумісно з ад’ювантами: так вони сприяють їх досягненню найвищого ефекту та забезпечують максимальну дієвість проведених обприскувань.

Про це розповідають спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

За словами експертів, агросезон 2022, без перебільшень, став в усіх сенсах екстремальним для українського аграрія. Складні погодні умови, що тривали довгий період, зумовили, в першу чергу, формування потужних воскових нальотів на багатьох видах дводольних бур’янів. Найскладніша ситуація склалася з лободою білою та амброзією полинолистою, які розповсюджені майже у всіх регіонах вирощування культур. 

Водночас зазначають експерти, в умовах поточного сезону воскові нальоти уже формуються на стадії двох справжніх листків зазначених видів, а це, своєю чергою, перешкоджає високій ефективності дії більшості страхових гербіцидів у посівах соняшника (під різні технології вирощування), а також у посівах кукурудзи та класичної сої. На злакових видах бур’янів, зокрема на видах мишіїв і бромусу, суттєво зросла опушеність, що також перешкоджає хорошому змочуванню сегетальної рослинності і призводить до зниження ефективності дії грамініцидів. 

«‎Щоб максимально нівелювати ці ризики, я рекомендую в поточному сезоні обов’язково застосовувати ад’юванти. Цей крок допоможе вирішити відразу декілька важливих завдань: протидія стіканню робочого розвину з листкової поверхні, розщеплення потужних воскових нальотів, покращення розтікання та проникнення діючої речовини до тканин тощо. Крім того, застосування ад’ювантів є обов’язковим при обробках польових культур і багаторічних насаджень контактними препаратами», — відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

 

Для підвищення ефективності дії, в першу чергу, страхових гербіцидів, Олександр рекомендує обрати сучасний органосиліконовий неіонний ад’ювант Інгрес (поліалкіленоксид модифікований гептаметилтрисилоксан). Його діюча речовина володіє властивостями суперрозтікання. Високий вміст трисилоксану є ключовим фактором, що впливає на швидкість розповсюдження робочого розчину по листовій поверхні: він дозволяє зменшити поверхневий натяг води/робочого розчину в 3,5 рази, до <20,5 мН/м — міліньютонів на метр, у той час, як для води цей показник становить близько 73 мН/м. Тож після додавання ад’юванту до робочого розчину зменшується кут контакту крапель із поверхнею, що забезпечує миттєве розтікання та охоплення більшого, в десятки разів, радіусу покриття поверхні листків.

Читайте також: «‎Як зекономити ресурси у час війни. Поради з оптимізації витрат від Claydon Drills»‎ 

Паралельно, препарат також діє як пенетратор, сприяючи кращому проникненню пестицидів та агрохімікатів через тканини рослин, що нівелює негативний вплив факторів навколишнього середовища на молекули пестицидів та агрохімікатів і покращує якість обробок за будь-яких погодних умов.

Важливою перевагою є й те, що Інгрес є неіонним ад’ювантом, тобто не має заряду, а тому не здатний вступати у зв’язок із діючими речовинами препаратів у робочому розчині. Крім того, він абсолютно безпечний для довкілля. А низька норма витрати робить цей продукт оптимальним рішенням для поліпшення ефективності обприскувань та забезпечення їх максимальної дієвості. 

Нагадаємо, що експерти розповіли про особливості післясходового захисту соняшника від бур'янів.