Як зекономити ресурси у час війни. Поради з оптимізації витрат від Claydon Drills

Сівалка Claydon Hybrid T
Сівалка Claydon Hybrid T

Питання економії ресурсів у сільському господарстві стоять досить гостро, особливо наразі, коли в Україні йде війна, і багато хто із аграріїв зіткнулися із обмеженням або повною відсутністю до їхнього доступу.

У світі існує безліч технологій та підходів до обробітку ґрунту, вирощування сільськогосподарських культур, ведення господарської діяльності в цілому. Головна їхня мета — досягнення високої ефективності у своїй діяльності. Якщо сказати простіше, то заробити якомога більше грошей. Часи, коли одним із головних показників «ефективності» сільськогосподарського підприємства були врожайність, валовий збір, тощо минули. І про них слід забувати як про страшний сон.

Економіка повинна бути економною

Питаннями визначенням критичних точок економії ресурсів займаються не лише аграрії, а й низка вітчизняних та зарубіжних спілок, наукових установ, які є ефективнішими у цьому плані. Ці установи, спілки мають доступ до більшого масиву інформації, що дає їм змогу краще оцінити ведення діяльності кожного із агропідприємств і визначити його сильні та слабкі сторони, надати відповідні рекомендації щодо необхідних змін. Адже, і це не є великим секретом, оцінити роботу, а особливо, якщо за мету поставлено віднайти недоліки у діяльності, завжди набагато простіше зі «сторони».

Британська Рада з розвитку сільського господарства та садівництва (AHDB — Agriculture and Horticulture Development Board) провела аналіз діяльності понад 20 великих та малих агропідприємств Великої Британії з різними підходами до обробітку ґрунту, вирощування сільськогосподарських культур та використання техніки, та оцінила їхню діяльність саме з позиції ефективності вкладених коштів на отримання одиниці прибутку.

У звіті представники AHDB наводять декілька способів та підходів щодо зменшення фінансових, часових та матеріальних ресурсів у діяльності без наступного впливу на прибуток підприємства.

Сівалка Claydon Hybrid T агрегатована із трактором New Holland T8.410

Серед головних помилок аграріїв в організації своєї діяльності, автори-дослідники вказують упереджене, а інколи навіть хибне уявлення щодо потреби інтенсифікації основного та наступних обробітків ґрунту, на які припадає більше 60% витрат.

Наступним елементом є амортизація сільськогосподарської техніки. Для більшості це щось абстрактне, чого не торкнешся руками, як, наприклад, гроші, тому багато аграріїв ставляться до цього питання не достатньо відповідально. Але амортизація це і є ваші гроші, витрачені на відновлення ресурсу техніки, її робочих органів систем та механізмів, або повної її заміни, шляхом придбання нового обладнання (той випадок, коли ремонтувати його уже немає сенсу через великі фінансові витрати). Тому, чим менше працює ваша техніка, то довше вона перебуває у працездатному стані і фінансові витрати на її утримання будуть меншими. Це прості істини, які повинні знати і, напевно, знають усі. Але питання економії для кожного своє, і більшість аграріїв, які не мають доступу до інформації поза своїм господарством, впевнені, що вони оптимізували свою діяльність по максимуму. Тому нагадувати та повторювати прості істини слід постійно.

Читайте також: Почва: спасательная операция

Ґрунт та його обробіток

Як в Україні, так і у Великій Британії єдиного правильного рішення для всіх регіонів щодо обробітку ґрунту немає. Та його і не буде. Адже кожен регіон, область, район, поле та, навіть, невеличка присадибна ділянка мають свої відмінності і потребують індивідуальних підходів. Але головне, що їх об’єднує і потрібне для ведення сільськогосподарської діяльності, зокрема рослинництва, — це наявність у ґрунті необхідної кількості поживних речовин та вологи. Волога є більш значущим фактором. Саме тому, всі операції із обробітку ґрунту повинні бути спрямовані на те, щоб оптимізувати та завжди підтримувати на високому рівні його водний баланс, необхідний для росту та розвитку рослин. Як і чим це зробити, кожен вирішує сам. Упевнений, що більшість, хто читає цей текст, відразу перебирає у своїй голові наявні у нього сільськогосподарські знаряддя, які допоможуть оптимізувати стан ґрунту. І мало хто розуміє, що така надмірна «турбота» про ґрунт і є причиною порушення його структури і, як наслідок, водного балансу. Але як бути?

Джефф Клейдон, англійський фермер у шостому поколінні, впродовж багатьох років шукав шляхи підвищення ефективності на фермі, що мало б принести користь не лише йому, а й галузі в цілому. Одним із винаходів фермера є створення нового багатофункціонального ґрунтообробно-посівного комплексу, основне завдання якого — скорочення витрат на підготовку ґрунту до висівання та оптимізація самого процесу висіву, та, як виявилося згодом, поява нових можливостей обробітку ґрунту і ведення сільськогосподарської діяльності в цілому.

Добрый доктор Claydon Drill: рекомендации при деградации почвы

Читати також

На момент створення висівного комплексу скорочення витрат на обробіток ґрунту та висівання було єдиним бажанням англійського фермера. Але навіть невеликий термін використання нової сівалки дав змогу зрозуміти, що впровадження у технологічний ланцюг нового агрегату дає змогу не лише скоротити затрати, а й значно покращити стан важких, глинистих ґрунтів, на яких розташована ферма (400 га) Джеффа Клейдона. Аналізуючи зміни, які він бачив, Джефф зрозумів, що «тримає в руках» не лише новий інструмент для роботи, а й нову технологію обробітку ґрунту, яка здатна покращити його структуру, підвищити здатність до спротиву водній та вітровій ерозії, і при цьому бути ефективною у плані отримання високих урожаїв.

Саме так з’явився Opti-Till® — нова, напрочуд проста та невибаглива технологія, яка забезпечує чудові результати у роботі. В основі технології лежить принцип мінімального впливу на ґрунт робочих органів ґрунтообробних та висівних агрегатів. Під час підготовки ґрунту, обробіток здійснюється лише на глибину 2 см, а під час сівби, робочі органи сівалки (передні лапи) культивують ґрунт тільки там, де це необхідно, в зоні висіву. Ґрунт, ходи дощових хробаків та старі шляхи розвитку коріння, що наявні за межами рядів посіву, залишаються абсолютно непорушеними, у так званому, природному стані, що сприяє ефективному вологообміну між нижніми та верхніми горизонтами ґрунту (за рахунок непорушених капілярів), активній роботі ґрунтових макро- та мікроорганізмів, грибів, бактерій, та робить його міцним і здатним витримувати навантаження від ваги машин протягом усього року. Локальний, неглибокий обробіток (до 18 см) створює хороші передумови для швидкого старту та укорінення на початкових етапах вегетації рослин, сприяє подальшому розвитку та формуванню сильної кореневої системи висіяних культур. Висіяні за такого обробітку ґрунту рослини відрізняються чудовим здоров'ям та розвиваються краще, завдяки збільшенню вмісту органічних речовин у верхньому горизонті ґрунти та покращенню його структури в цілому. Зміни стану ґрунту помітні вже у перший рік впровадження технології

Наприклад, на фермі Claydon та на фермах клієнтів технологічні колії, якими рухається техніка під час внесення мінеральних добрив чи пестицидів, як правило, набагато мілкіші, ніж раніше, коли використовувалися інтенсивніший, суцільний обробіток.

Окремо слід відзначити, що набір спеціалізованої техніки, необхідної для технології Opti-Till®, дає змогу максимально ефективно боротися бур'янами без застосування гербіцидів, що робить цю технологію також ефективною навіть за органічного виробництва.

До складу системи входить всього чотири агрегати: сівалка Claydon Hybrid (від навісних машин із шириною захвату три метри до причіпних машин шириною захвату вісім метрів), важка пружинна борона, як інструмент для ефективного керування рослинними рештками, машина TerraStar, яка є відмінним рішенням для роботи з великою кількістю рослинних решток або ж за внесення органічних добрив. Останнім агрегатом, який замикає лінійку техніки, необхідну для технології Opti-Till®, є культиватор для міжрядного обробітку посівів.

Вісь ординат: ліворуч — затрати на гектар (фунтів/га), праворуч — урожайність (т/га).  Вісь абсцис: кількість агропідприємств (№12 технологія Opti-Till®)Як ви вже встигли здогадатися на одному із сільськогосподарських підприємств, де проводили свою роботу фахівці AHDB, ґрунт оброблявся саме за технологією Opti-Till®. І як показують результати (див. схему) вона є найкращою серед інших не лише щодо врожайності, а й за економічною ефективністю (№12 технологія Opti-Till®). Адже виключається низка технологічних, економічно та ресурсо-найвитратніших операцій без зниження врожайності, проте із суттєвою економією вкладених у обробіток ґрунту та здійснення висівання коштів. 

Тож аналізуємо, вивчаємо і приймаємо правильні рішення. Адже сьогодні перед вітчизняними фермерами питання ефективності стоїться гостро як ніколи. В умовах війни нові підходи до роботи можуть стати визначальним фактором не лише для збільшення ефективності господарства, а й його збереження в цілому.

Прес-служба компанії Claydon Drills для Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus