17 червня 2022, 11:30, Зерно

росія вкрала українського зерна на понад 2 млрд грн — розслідування

180 тис. т українського зерна вартістю більш ніж 2 млрд грн. Саме стільки протягом травня росія могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем», пише Радіо Свобода.

Зазначається, що у травні супутники Planet Labs неодноразово фіксували довгі колони зерновозів, що тягнулись в бік окупованого росією Криму. Водночас автоперевезення — це лише один з етапів вивезення російськими окупантами українського зерна, йдеться у розслідуванні. Далі його вантажать на судна в кримському порту — у терміналі «‎Авліта»‎, який наразі фактично контролюється владою рф. 

Лише за травень та початок червня за допомогою супутникових знімків Planet Labs видання нарахувало прибуття до морського порту Севастополя щонайменше 12 вантажних суден.

«‎‎На основі даних сервісу Marine Traffic та відповідно до аналізу експертів з морського транспорту, виходячи з розрахунку місткості суден та за умов їхнього повного завантаження — протягом травня та на початку червня загарбники могли незаконно вивезти з України понад 180 тис. т зерна лише за цей період», — відмітили розслідувачі. 

Додається, що згідно з інформацією спеціалізованого порталу Markets Insider, вартість зерна на європейських ринках станом на травень-початок червня у середньому сягає 400 за тонну. 

Читайте також: «‎Як росіяни крали кукурудзу з палаючого елеватору в Маріуполі і звинуватили «націоналістів», що ті знищили зерно. Свідчення маріупольців»‎ 

«‎Тобто загальна вартість зерна, яке судна вивезли з Криму через термінал «‎Авліта»‎, може сягати близько 70 млн. За курсом Нацбанку на момент публікації — це більше ніж 2,13 млрд грн», — підрахували у виданні. 

Нагадаємо, що рашисти продовжують «‎націоналізовувати» майно та врожаї. Цього разу вони вимагають від ‎аграріїв з Херсонщини віддавати більшу частину врожаю закупникам з Криму та росії‎.