30 вересня 2022, 16:22, Переробка

Через різке падіння маржі бразильські переробники сої змушені зупиняти виробництво

Внаслідок зменшення маржі переробки та слабкий попит десять бразильських соєвих заводів зупинили свою роботу, що знизило темпи переробки цієї культури в країні на 15 тис. т на добу, пише Agricensus.

Згідно з даними бразильської компанії Agrinvest Commodities, розрахункова маржа за 4-й квартал п.р. коливається в межах мінус $56-$50/т на місяць.

«‎Маржа переробників на дуже поганому рівні. Всупереч цьому деякі заводи продовжують працювати задля виконання раніше взятих на себе зобов'язань перед імпортерами»‎, — сказав старший менеджер з ризиків в HedgePoint Global Agricensus Віктор Мартінс.

Читайте також: «‎У поміч аграрію: побудувати завод глибокої агропереробки та не наробити помилок»‎ 

Повідомляється, що зазвичай переробні заводи проводять технічне обслуговування напередодні збору врожаю сої в Бразилії, приблизно в грудні-січні, але в цьому році заводи раніше виходять на ТО.

«У Бразилії не так багато ліквідності — більшість паперових угод, укладених на умовах FOB Паранагуа, є викупом переробними підприємствами хеджування для продажу на внутрішньому ринку (біодизельне паливо) — ринок біодизеля останнім часом не дуже активний, тому попит на нього також невеликий‎», — повідомило видання.

Читайте також: «‎Глибока переробка сої: плани Астарти та перспективи України»‎ 

Раніше повідомлялось, що 12 вересня було зупинено вісім заводів з переробки соєвих бобів. Зараз ще два заводи зупинились, що збільшило загальну кількість постраждалих підприємств до десяти.

Варто зауважити, що згідно з даними Міністерства сільського господарства США (USDA), Бразилія є другим за величиною світовим експортером соєвої олії після Аргентини, з показником у 2,13 млн т соєвої олії та 18,8 млн т соєвого шроту у 2022/23 МР.