6 червня 2023, 11:30, Зерно

БЕБ викрило масштабну схему ухилення від сплати податків при експорті зерна

Детективи Бюро економічної безпеки викрили масштабну схему легалізації і незаконного вивезення сільськогосподарської продукції без сплати податків та неповернення валютної виручки.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Слідством встановлено ланцюг постачання зернових від виробника до покупця-нерезидента. Службові особи низки підприємств купували сільськогосподарську продукцію за готівку. Такі операції вони не відображали в податковій звітності. У подальшому продукція зберігалася на елеваторі в Одеській області. Елеватор, відповідно до зовнішньоекономічного контракту, надавав послуги з перевалки та зберігання продукції компанії-нерезиденту», — йдеться у повідомленні.

Згадані юридичні особи пов’язані між собою засновником та кінцевим бенефіціарним власником.

При експорті зерна експедитор, який також є пов’язаною особою, подавав вантажно-митні декларації та доручення на завантаження суден використовуючи реквізити підприємства з ознаками «ризиковості». Це підприємство не є платником ПДВ, на ньому зареєстрована одна особа  директор.

Читайте також: СБУ арештувала посадовців Держпродспоживслужби, які вимагали гроші в експортерів зерна

Такі дії суб’єктів господарської діяльності призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Детективи БЕБ встановили, що підприємство з ознаками «ризиковості» в період лише за 2 місяці поточного року здійснило експорт сільськогосподарської продукції на загальну суму понад 2,3 млрд грн в адресу компанії-нерезидента.

З метою отримання додаткових доказів детективи БЕБ провели обшуки на згаданому елеваторі в Одеській області.

«Під час обшуків встановлено, що елеватор отримав для перевалки аграрну продукцію від неіснуючого підприємства, яка у подальшому мала йти на експорт. Також були відсутні документи, які б підтверджували походження зернових. Окрім того, детективи виявили та вилучили понад 400 товаро-транспортних накладних (ТТН), за якими на елеватор поступила сільськогосподарська продукція від неіснуючого підприємства у кількості близько 9 тис. т, її арештували», — зазначають у БЕБ.

Орієнтовна вартість легалізації товару складає 65 млн грн. Наразі вирішується питання про його передачу в управління АРМА.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 212 КК України (фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) здійснюють детективи Територіального управління БЕБ у м. Києві спільно з співробітниками Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Нагадаємо, Печерський районний суд наклав арешт на частину зерна, що зберігається на елеваторі «Транссервіс 2008»