СБУ арештувала посадовців Держпродспоживслужби, які вимагали гроші в експортерів зерна

СБУ затримала одного з керівників Держпродспоживслужби в Харківській області, який вимагав «данину» у експортерів зерна. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Учасники оборудки систематично вимагали гроші з представників українських компаній, які експортують вітчизняну агропродукцію. За даними слідства, незаконну діяльність організував начальник одного з управлінь держустанови. Для реалізації злочинного механізму він залучив свого підлеглого інспектора», — йдеться  у повідомленні.

За хабарі посадовці обіцяли аграріям «безперешкодну» видачу фітосанітарного сертифіката відповідності сільгосппродукції. Сума «данини» становила $100  за одну вантажівку з товаром.

Пестициди у зерні і «чорнобильське борошно». Європейці прискіпуються чи насправді все так погано з якістю зерна?

Читати також

У випадку несплати посадовці погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури щодо отримання дозвільних документів.

Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди одержання хабара фігурантами за «сертифікацію» 20 фур з українським зерном. Правоохоронці затримали організатора схеми на отриманні другої частини хабара.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Також планується оголошення про підозру його спільнику. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Нагадаємо, Служба безпеки ліквідувала корупційну схему в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з компаній, які експортують українську агропродукцію «зерновим коридором».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus