22 листопада 2023, 12:04, Україна

В бізнес-асоціації назвали суму середніх щоденних втрат компаній через блокаду західного кордону

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) провела експрес-опитування серед 55 членських компаній, на діяльність яких вплинула блокада українсько-польського кордорну, що розпочалася 6 листопада. За підрахунками Асоціації, в середньому один день простою вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн. 

Про це повідомила пресслужба ЄБА.

«Сукупна орієнтовна сума збитків з початку простою, завданих опитаним компаніям, складає принаймні 305 880 000 грн. При цьому однаково потерпають як імпортери, так і експортери, адже 49% компаній ввозять продукцію в Україну. Водночас 25% товарів прямують до Польщі, 15% — до Німеччини, а також до інших країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в ЄБА, бізнес вже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку. Неможливість виконати зобов’язання перед українськими та іноземними замовниками потягне за собою штрафні санкції з боку покупців, скасування подальших замовлень та втрату клієнтів. Неможливість імпортувати необхідну сировину чи комплектуючі створює ризики для українських виробництв. 

Читайте також: Польські фермери приєднаються до перевізників, що блокують кордон з Україною

Два тижні блокади створюють суттєві труднощі для й без того обмежених можливостей української логістики.

Бізнес-спільнота України вкотре закликає польський бізнес до діалогу задля розблокування польсько-українського кордону та вирішення спірних питань конструктивним шляхом.

«Що важливо — страйк польських перевізників може суттєво ускладнити та навіть паралізувати роботу багатьох компаній в Україні. Це впливає на довіру, в тому числі, й іноземних партнерів до українських компаній. Через вимоги польських перевізників, які, до того ж, адресовані не Україні страждає саме український бізнес. Ми переконані, що це не є метою наших партнерів в Польщі та ЄС, тож закликаємо їх до конструктивного врегулювання ситуації», — зазначила виконавча директорка ЄБА Анна Дерев’янко.

Нагадаємо, 21 листопада на території Словаччини перевізники заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке».