Польські фермери приєднаються до перевізників, що блокують кордон з Україною

Близько 100 фермерів з асоціації «Ошукане село» (Oszukana wieś) планують провести триденну акцію протесту на переході в Медиці в четвер.

Про це повідомив Bloomberg Лукаш Мартин, один з її організаторів.

«Фермери були першою групою, яка постраждала. Зараз є транспортні компанії, питання в тому, хто буде наступним», — сказав він.

Члени галузевої групи Міжнародного союзу автомобільного транспорту з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви звернулися до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн із закликом переглянути угоду, яка дозволяє лібералізацію руху з Україною, термін дії якої закінчується. у червні 2024 року.

Виконавчий орган ЄС заявив у четвер, що будь-яке повторне запровадження дозволів або квот на автомобільні перевезення з України є юридично неможливим, оскільки це порушить чинну угоду між ЄС і Києвом.

Читайте також: З української сторони кілометрові черги, а з польської — авто на українських номерах зводять з автобанів на платні паркінги. Тиждень блокади на кордоні

ЄС дозволив українським перевізникам транспортувати вантажі без отримання дозволів для легшого та швидшого потоку вантажів під час війни.

Заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач у понеділок, відвідавши пункти пропуску «Рава-Руська» та «Краківець», повідомив у своєму Facebook, що на двох пунктах пропуску було не більше 15 протестувальників, які фактично тримають кордон у заручниках.

«Зрозуміло, що гарантії щодо безперешкодного доступу гуманітарної допомоги та небезпечних вантажів не виконуються. Ми бачили численні випадки черги з паливними цистернами та гуманітарною допомогою. Ми передали цю інформацію польським колегам і чекаємо на відповідь», — зазначив Деркач.

Як раніше повідомлялося, польські перевізники планують розширити акцію протесту на кордоні з Україною, заблокувавши ще один пункт пропуску для вантажних автомобілів — «Шегині — Медика». 

Виконано за допомогоюDisqus