29 квітня 2024, 18:00, Україна

Міжнародні компанії безкоштовного нададуть насіння п’яти сортів бавовни для українських аграріїв — нардеп

В рамках форуму щодо виробництва сучасного насіння бавовника в Україні, який відбувся 3 квітня Одесі, вдалося домовитися із 4 міжнародними насіннєвими компаніями про поставку безплатного насіння п’яти сортів бавовника для українських аграріїв, розповів ініціатор законопроєкту про бавовник Степан Чернявський.

«Було дуже багато цікавого, зокрема, всіх приємно здивувало, що завдяки сучасному насінню на поливі у Туреччині на 1 га отримують до 6,2 т насіння бавовника. Зрозуміло, що в наших умовах цифра буде меншою, але перспективу ми розуміємо. В рамках цього форуму вдалося досягнути домовленості й із чотирма міжнародними насіннєвими компаніями (ТОВ «БАЄР Україна», ТОВ «БАСФ Україна», «Мей Агро Тухум Сулук», Corteva Agriscence) на поставку безкоштовного насіння п’яти сортів бавовни в обсязі 217,5 т українським аграріям», — повідомив нардеп

За його словами, це насіння використовуватиметеся на тестових полях і Україна вже цього року збере свій перший врожай бавовни.

«Хоч він і буде тестовим, але він стане першим кроком перетворення Одеського регіону в економічно потужний регіон саме завдяки вирощуванню бавовни», — додав Чернявський.

Читайте також: В Україні хочуть відродити вирощування бавовнику, з якого виробляють порох. Яку площу треба засіяти і де?

  • У березні Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника». Його підтримали 287 депутатів.
  • 23 квітня парламент ухвалив закон про бавовник в цілому. Він передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, який потрібен для виробництва пороху.