1 травня 2024, 19:02, Тваринництво

Кабмін змінив умови програми Доступні кредити: ліміти для тваринництва збільшать

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки підприємцям за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Уряд знизив максимальну суму кредитування на фінансування оборотного капіталу до 5 млн гривень, повідомляє Мінекономіки.

Ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн. Ліміт кредитування галузі тваринництва збільшили до 150 млн грн. Раніше він був на рівні 90 млн грн.

«Держава має обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу. І ми прагнемо застосувати його максимально ефективно. В умовах, коли Нацбанк поступово зменшує облікову ставку, обігові кошти стають доступнішими на ринкових умовах. Відповідно Уряд модернізує програму «5-7-9% таким чином, аби перефокусувати цей вид державної підтримки на інвестиційне кредитування. Залучення інвестицій у реальний сектор є одним з ключових напрямків політики «Зроблено в Україні», — зазначила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Водночас Уряд змінив параметри програми, які впливають на прибуток банків. Було обмежено розмір маржі банків, які працюють з позичальниками за програмою «Доступні кредити 5-7-9%. Це дозволить вивільнити 3 млрд грн і направити ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу.

Торік за програмою «5-7-9%» було видано 90% нових кредитів бізнесу в країні. Разом з тим частка кредитів на інвестиційні цілі за програмою була лише близько 12%.

Читайте також: USAID АГРО розширить доступ українських аграріїв до кредитів

  • У березні фінансова компанія Activitis за підтримки Програми USAID АГРО анонсувала новий фінансовий продукт WEAGRO, який дає можливість малим та середнім аграріям купувати товари на виплату. 
  • Станом на 26 квітня 5,8 тис. агрогосподарств отримали 37,9 млрд гривень банківських кредитів на розвиток. З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» — 3 456 господарств профінансовано на 15,6 млрд гривень.