3 травня 2024, 19:08, Україна

Фрахт на відвантаження зерна з України знизився на всіх напрямках через дефіцит попиту

На цьому тижні ставки фрахту на відвантаження зерна знизилися у всіх сегментах через дефіцит попиту. Про це повідомила компанія ASAP, пише «Українська зернова асоціація» (УЗА)

Ставки фрахту для панамаксів з українських глибоководних портів до південного Китаю та південного В’єтнаму впали на 1-2 $/т і становлять 56 $/т і 54 $/т відповідно, ставки у напрямку Бангладеш демонструють таку ж негативну динаміку і впали до 54 $/т.

«Торгову активність у сегменті хендісайзів можна назвати найжвавішою порівняно з іншими сегментами фрахтового ринку, однак і він все ще страждає від нестачі твердих замовлень і ставки продовжують падати», — йдеться у повідомленні.

Фрахтові ставки до східного Середземномор’я впали на 1-2 $/т до 25 $/т, до Тунісу — на 0,5 $/т до 34-35 $/т. Вартість транспортування партії кукурудзи хендісайзом до Іспанії знизилася на 1 $/т до 28-29 $/т. При цьому вантажоперевезення з глибоководних портів на східне узбережжя Італії залишаються стабільними і становлять 27-28 $/т.

У сегменті костерів ставки фрахту впали ще на 1-3 $/т в усіх напрямках. Вартість фрахту 6 тис. т кукурудзи з річкових портів Дунаю до Мармари знизилася до 18-19 $/т; до східної Греції та східного Середземномор’я — до 21-22 $/т і 24-25 $/т  відповідно.

Читайте також: НІБУЛОН торік збільшив обсяги перевезень власним флотом по Дунаю вдвічі

Відвантаження такої ж партії вантажу до Ізраїлю становить 31-32 $/т, до східного узбережжя Італії та Іспанії — 28-30 $/т і 32-33 $/т відповідно.

На тлі дефіциту вантажів фрахт баржі з кукурудзою до Констанци впав на 0,5 $/т до 10 $/т. Така ж негативна динаміка спостерігається для соняшнику. Фрахт на баржі до Русе чи Сілістри впав до 16 $/т.