8 травня 2024, 17:07, Україна

З початку року в експлуатацію повернули понад 100 тис. га обстежених саперами земель

З початку року сапери обстежили понад 115 тис. га земель сільгосппризначення, з яких повернули в господарську експлуатацію 108 тис. га. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Темпи обстеження перевищують торішні. Якщо у 2023 році в середньому за місяць піротехніки обстежували 22,8 тис. га сільгоспугідь, то за підсумками чотирьох місяців 2024-го ми вийшли на середню цифру у 28,75 тис. га щомісячно. Та з огляду на масштаб потенційного забруднення територій, працюємо над посиленням спроможностей операторів, залученням сучасних технологій та впровадженням нових рішень у сфері протимінної діяльності», — зазначила Свириденко.

За її словами, прискоренню очищення сільгоспземель сприятиме відкриття ринку гумрозмінування. Цього року на компенсації аграріям, які купуватимуть на ринку послуги з розмінування, виділено 3 млрд грн. 

Читати по темі: Розміновуємо — і одразу засіваємо. Як в НІБУЛОН працює відділ з розмінування

  • 12 березня 2024 року фахівці відділу розмінування «НІБУЛОНу» отримали три нові сертифікати за напрямами «Технічне обстеження», «Розмінування вручну» та «Очищення району ведення бойових дій».
  • На деокупованій території Херсонської області розмінували 40% сільськогосподарських земель. Це дозволило збільшити посівні площі втричі.
  • На Харківщині розпочала роботу машина механізованого розмінування PT-300 D:MINE. Машина очищує поле, усіяне касетними боєприпасами, що самостійно не самоліквідувалися та загрожують життю мирних мешканців.