10 травня 2024, 17:04, Україна

НІБУЛОН збільшить кількість машин для розмінування GCS-200 вдвічі, на них працюватимуть сапери компанії

Фахівці відділу розмінування НІБУЛОНу успішно пройшли сертифікацію за напрямом «Розмінування з використанням машин та механізмів» від Центру протимінної діяльності Міністерства оборони України, повідомила пресслужба компанії.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Наявність цього сертифіката дає саперам НІБУЛОНу можливість використовувати машини з розмінування, зокрема GCS-200, у процесі очищення земель від вибухонебезпечних предметів.

Дві машини дистанційного керування GCS-200 дозволяють повертати в економіку України до 20 тис. квадратних метрів землі щодня. До кінця цього року парк машин розмінування НІБУЛОНу збільшиться вдвічі — до чотирьох GCS-200.

«Зараз команда демайнерів «НІБУЛОНу» має вичерпний набір компетенцій та може надавати послуги з розмінування за собівартістю всім зацікавленим сторонам, проте агровиробники не мають змоги самостійно їх оплачувати», — розповів Михайло Різак, директор із взаємодії з органами влади.

Він вважає, що механізм, запроваджений Урядом про компенсацію тільки 80% вартості послуг, не є економічно обґрунтованим, оскільки господарствам вигідніше відмовитися від замінованої землі, ніж нести витрати на розмінування та збитки внаслідок падіння врожайності після введення земель в обіг. Малі та середні аграрії потребують компенсації в розмірі 100% вартості послуг.

Компанія провела перемовини більш ніж з 50 пайовиками та господарствами в Миколаївській області. За результатами було сформовано банк з 26 тис. га землі, де власники готові до співпраці з НІБУЛОНом у разі прямого фінансування послуг. 

Читати по темі: Розміновуємо — і одразу засіваємо. Як в НІБУЛОН працює відділ з розмінування

  • У жовтні 2023 року НІБУЛОН отримав першу з чотирьох найсучасніших механічних платформ розмінування GCS-200 від швейцарської компанії Global Clearance Solutions.
  • 12 березня 2024 року фахівці відділу розмінування НІБУЛОНу отримали три нові сертифікати за напрямами «Технічне обстеження», «Розмінування вручну» та «Очищення району ведення бойових дій».