24 травня 2024, 13:06, Україна

Фрахт на перевезення зерна з України знижується, судновласники чекають нового сезону, щоб змінити тенденцію

Ставки фрахту на перевезення зерна з України продовжують знижуватися в сегментах костерів та хендісайзів, повідомляє «Українська зернова асоціація» (УЗА) з посиланням на ASAP.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Ринок залишається на боці фрахтувальників через обмежений попит і широкий вибір доступного тоннажу в Чорному морі. Усі судновласники з нетерпінням чекають початку нового зернового сезону, щоб змінити тенденцію. Однак слід зазначити, що власники панамаксів успішно протистоять подальшому зниженню тарифів, а відповідні фрахтові ставки залишаються стабільними», — йдеться у повідомленні.

Ставки фрахту для панамаксів на транспортування пшениці чи кукурудзи з українських глибоководних портів до південного Китаю та південного В’єтнаму залишаються на рівні 56 $/т і 54 $/т відповідно; до Бангладеш вони становлять 55-56 $/т.

У сегменті хендісайзів витрати на транспортування кукурудзи з портів Одеси до східного Середземномор’я знизилися на 2 $/т до 19-21 $/т. Таку ж негативну динаміку показують ставки до Іспанії та східного узбережжя Італії. Відповідні ставки впали до 23-24 $/т і 21-23 $/т відповідно. Фрахт до Тунісу встановився на рівні 23-24 $/т.

Залізничний фрахт по Україні знизився на 2-4$/т через значне зменшення експортних відвантажень

Читати також

Фрахт для костера з кукурудзою з дунайських портів до Мармари знизився на 1 $/т до 16-17 $/т. Ставки до східного узбережжя Греції не змінилася цього тижня і залишаються на рівні 19-21 $/т.

Що стосується східного Середземномор’я, відповідні фрахтові ставки впали на 1 $/т до 21-23 $/т. Вартість транспортування тієї ж партії вантажу до Ізраїлю знизилася на 3 $/т до 25-26 $/т. У напрямку східного узбережжя Італії та Іспанії відповідні фрахтові ставки впали на 1-2 $/т до 24-26 $/т і 29-30 $/т відповідно.

Фрахтові ставки на перевезення зерна баржами залишаються стабільно низькими. Фрахт баржі з кукурудзою до Констанци знаходиться в межах 9-10 , а соняшнику до Русе/Сілістри становить 15 .