27 травня 2024, 10:05, Україна

Вирішити проблему з кадрами в агрокомпаніях допомогла б автоматизація максимальної кількості процесів — думка

Вирішити проблему з кадрами у агрокомпаніях допомогла б автоматизація максимальної кількості процесів, які раніше виконували люди, вважає керівник Ukravit Віталій Ільченко.

Людський чинник тут потрібен мінімально: для налагодження роботи і її контролю, зокрема й на полях. Така робота не є фізично важкою, а отже, до неї можна залучати жінок і ветеранів війни.

«Звісно, цей шлях потребує значних фінансових вкладень, тому держава має надавати під такі ініціативи довгострокові доступні кредити для підприємств, які готові інвестувати в цей напрям. За таких умов Україна може стати однією з перших країн, яка увійде до ери індустріалізації 4.0», — каже Ільченко.

Ще варіанти:

  • Залучати трудових мігрантів з країн Азії та Африки. Адже дуже часто умови, які пропонують в Україні, є для них привабливими. До повномасштабного вторгнення деякі агрокомпанії вже практикували цей варіант.
  • Брати на роботу людей пенсійного віку.

«Намагаємося диверсифікувати нестачу кадрів — залучаємо нових людей або переформатовуємо/перенавчаємо наявних працівників, знаходимо варіанти, ким їх замінити. Наприклад, розглядаємо залучення людей пенсійного віку, де вони фізично можуть впоратися з функціональними обов’язками», — зазначив директор департаменту управління персоналом «ТАС Агро» Артур Марцис.

Читайте також: На Agro Ukraine Summit проведуть окрему панель на тему кадрових ресурсів в агросекторі

  • Кабінет Міністрів продовжив на місяць строки дії чинних відстрочок від призову під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно з постановою Уряду № 76.
  • «Українська зернова асоціація» (УЗА) звернулася до президента, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з проханням підтримати ініціативу «економічного бронювання», щоб зберегти бронювання висококваліфікованих працівників.