28 травня 2024, 10:05, Україна

В НІБУЛОНі пропонують ввести спецтариф на перевезення зерна від Укрзалізниці, щоб здешевити логістику Дунаєм

Здешевити логістику Дунаєм допоможе введення спецтарифу від «Укрзалізниці» та допомога донорів у закупівлі власного рухомого складу, вважає директор із взаємодії з органами влади НІБУЛОНу Михайло Різак.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Логістика до портів річки Дунай є дорожчою у порівнянні з глибоководними портами Великої Одеси, адже це додаткові 250 км автошляхів і 200 км залізниці від глибоководних портів, що робить порти річки Дунай не менше ніж на 5 доларів на тонну дорожче за глибоководні порти.

«По-перше, за рахунок введення спеціального тарифу на перевезення від «Укрзалізниці» (умовна 1 грн з Чорноморська до Дунаю і назад у ланцюгу доставки), що підтримає конкурентність портів Дунаю в порівнянні із глибоководним портами Великої Одеси. По-друге, завдяки допомозі донорів у наданні вагонів і причепів для річкових портів Дніпра та Південного Бугу, що дасть змогу зменшити вартість логістики під час перевезення збіжжя від заблокованих річкових терміналів до найближчої залізничної станції і далі залізницею до Дунаю», — говорить Різак.

У випадку НІБУЛОНу — це додаткові 250 вагонів та 80 причепів для 9 заблокованих річкових портів компанії.

В компанії підрахували, що вартість перевезення зерна власними вагонами до портів Дунаю на 36% менша від використання послуг зовнішніх операторів, а власним автотранспортом користуватися вигідніше на 20%.

Читайте також: Уряд встановив знижку на залізничні перевезення агропродукції для територій, на яких тривають бойові дії