29 травня 2024, 08:00, Овочі та фрукти

Фахівець порадив фунгіцид для контролю хвороб плодових насаджень

Щоб захистити майбутній врожай плодових від втрат, викликаних комплексом хвороб, фахівці Ukravit радять дотримуватись технологій вирощування, проводити регулярний моніторинг насаджень і своєчасно застосовувати відповідні фунгіциди. 

«Щосезону зерняткові культури суттєво потерпають від парші та борошнистої роси, кісточкові — від моніліозу, клястероспоріозу, коккомікозу та інших хвороб.  Так, за сильного ураження паршею втрати врожайності можуть становити до 70%, моніліозом — від 5% до 80%, залежно від культури, клястороспоріозом — до 60-70%. Позначаються ці та інші хвороби й на якісних показниках та товарному вигляді плодів. Тож сьогодні, коли наші агрономи-консультанти по всій Україні відзначають ураження плодових вище зазначеними хворобами, нехай і незначною мірою, варто подбати про їх фунгіцидний захист», — говорить керівник садівничого напрямку компанії В’ячеслав Поліщук.

Для контролю комплексу хвороб плодових фахівець рекомендує обрати контактне рішення Делавіт (дитіанон, 350 г/л). Фунгіцид впливає на ферменти з тіоловою групою, що беруть участь у клітинному диханні грибів. Механізм його дії полягає в інгібуванні розвитку спор збудників хвороб на поверхні листків і плодів.

Всі обприскування будуть проведені без втрати ефективності, якщо додавати до робочих розчинів ад’юванти — фахівець

Читати також

Делавіт надійно та тривало контролює комплекс хвороб плодових і винограду — навіть за високого ступеня їх розвитку. На яблуні він відмінно справляється з паршею листя та плодів, плодовими гнилями, опосередковано – плямистостями листя. На винограді його застосовують проти мілдью. Крім того, обробки цим фунгіцидом вирішують проблеми з поширеними хворобами сливи, персика, картоплі.

Суттєвою перевагою є можливість застосування практично в будь-якій фазі, а також подовжений період захисної дії — на 2-5 діб більше порівняно з іншими контактними фунгіцидами за рахунок повторного перерозподілу діючої речовини. При цьому препарат є стійким до змивання опадами, що дуже актуально для мінливих умов весни, і не утворює «сітки» на плодах. Тож його застосування забезпечує не лише здоровий, а й естетично привабливий врожай.