31 травня 2024, 11:08, Зерно

ADM може бути причетний до розкрадання зерна з окупованих росією територій України — розслідування

OSINT-розслідувачі виявили можливу причетність до розкрадання зерна з окупованих територій України зернотрейдера Archer-Daniels-Midland (ADM), йдеться у розслідуванні.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Аналіз даних AIS, супутникових знімків та інформації наземних спостережень, проведений Hunterbrook Media, показує, що Aston, партнер ADM у росії, може бути причетний до широкомасштабного розкрадання українського зерна.

Порт Кавказ, розташований недалеко від Керченської протоки, є основним місцем для експорту вкраденого українського зерна. Легкі вантажні судна зустрічаються з іншими в морі для обміну вантажем у так звані пересадки з судна на судно.

Pole Star Global, велика морська розвідувальна фірма, рекомендує «торговцям проявляти обережність, коли мають справу з мало- та середньотоннажними генеральними вантажними суднами або балкерами, які відключають свої транспондери AIS більше ніж на п’ять днів у околицях Кавказу».

Усі чотири балкери, що належать Aston, перевірені Hunterbrook Media, Кавказ I-IV, відключили AIS у районі якірної стоянки Кавказ більше ніж на п’ять днів поспіль. Принаймні двоє відключили AIS під час завантаження вантажу з менших балкерів.

4 вересня 2023 року вантажне судно «Діана Марія», що належить Traveler Shipping LTD, піднялося до правого борту «Кавказ I» з вантажем зерна з елеватора Aston у Ростові-на-Дону.

На обох суднах були активні транспондери AIS, і вони демонстрували досить звичайну передачу від судна до судна. Але коли наступного дня Sentinel-2 пролетів над цим районом, поряд із парою було помічено третє, більше вантажне судно.

В ADM відповіли на запит від Hunterbrook Media.

«ADM є опорою глобальної продовольчої системи. Завдяки співпраці з постачальниками, клієнтами, неурядовими організаціями, урядами та іншими ресурсами ми старанно працюємо, щоб досягти повної прозорості в життєвому циклі нашої продукції, стежити за місцевими законами та правилами та впроваджувати найкращі практики в усьому масштабі нашої діяльності. Ми постійно контролюємо та оцінюємо нашу діяльність і присутність у всьому світі та повністю віддані вимогам законів і правил у юрисдикціях, у яких працює Компанія», — заявив речник ADM.

Читайте також: «Дочки» глобальних зернотрейдерів можуть бути причетними до експорту українського «чорного» зерна — розслідування