31 травня 2024, 13:30, Україна

Представники Грози та Науменка залучають «чорних» реєстраторів та використовують підроблені документи — розслідування

Сергій Гроза та Володимир Науменко, які є екс-власниками Групи GNT, намагаються отримати контроль над зерновим терміналом «Олімпекс». Це випливає з даних реєстрів, які вивчав Latifundist.com.

Було встановлено нові факти злочинних реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (Реєстр юридичних осіб) із залученням «чорних» реєстраторів, зокрема державного реєстратора Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області Ткаченко Є.Б. та державного реєстратора виконавчого комітету Буської міської ради Дацків Н.С.

Останні активні незаконні дії представників Грози та Науменка почались 28 травня. Вони спробували маніпулювати Реєстром юридичних осіб шляхом внесення в реєстр нового директора ТОВ Олімпекс Купе — Дятлєва Олександра Валерійовича, призначеного в порушення існуючої судової заборони на зміну директора ТОВ Олімпекс Купе, повідмляють юристипредставники. Зазначена судова заборона передбачає, що змінювати керівника ТОВ Олімпекс Купе дозволено тільки за дозволом суду.

Нагадаємо, що 4 квітня 2024 року Західний апеляційний господарський суд поклав виконання обов’язків керівника ТОВ Олімпекс Купе на розпорядника майна ТОВ Олімпекс Купе арбітражного керуючого Сокола О.Ю. Тобто, єдиним законним керівником ТОВ Олімпекс Купе є Сокол О.Ю.

Незважаючи на зазначену судову заборону, реєстратор Ткаченко Є.Б. вносить в Реєстр юридичних осіб відомості щодо зміни директора ТОВ Олімпекс Купе на Дятлєва Олександра Валерійовича.

Цей же реєстратор вже не перший раз залучається представниками Грози та Науменка — у вересні 2023 року цей же реєстратор вже змінював директора ТОВ Олімпекс Купе на Віталія Марченка, який був призначений на підставі за всіма ознаками підробленої довіреності.   

Дятлєв є директором однієї з компаній Грози та Науменка — ТОВ Кардінале і вже не вперше бере участь у незаконних діях Грози та Науменка, як показує розслідування. Відповідно до публічних даних, 100% частки в ТОВ Кардінале на початку 2023 року було відчужено на користь швейцарської компанії GNT Europe SA, якою володіє фінансовий директор Групи GNT Душан Деніч. Одним із керівників GNT Europe SA є Міхаіл Іпатов, який має серйозні зв’язки з рф та веде спільний бізнес з підсанкційними особами. Latifundist.com проводив відповідне розслідування щодо цих фактів.

У судах розглядаються справи про можливе виведення валютної виручки з України підприємствами Групи GNT

Читати також

Крім того, Олександр Дятлєв є директором та єдиним учасником ТОВ Дегер, яка використовувалася Грозою та Науменком для отримання забезпечення в Арцизькому районному суді Одеської області восени 2023 року з метою блокування Реєстру юридичних осіб з незаконно призначеним директором ТОВ Олімпекс Купе  Марченком, який також був призначений на підставі очевидно підробленої довіреності.

Тоді представниками Грози та Науменка було подано підроблений кредитний договір між фізичною особою Іваном Кочковим та ТОВ Дегер, а поручителями за яким нібито виступали ТОВ Олімпекс Купе та ТОВ Металзюкрайн Корп Лтд. 

Зміна директора ТОВ Олімпекс Купе була зроблена на підставі сумнівної довіреності від GNT Trade DMCC, яка за всіма ознаками була підроблена. Ця довіреність була видана на Дмитра Позднякова — одного з топ-менеджерів Групи GNT, який підписав рішення про зміну директора ТОВ Олімпекс Купе на Олександра Дятлєва. 

Щодо вищезазначених незаконних дій розпорядник майна ТОВ Олімпекс Купе Олексій Сокол, на якого Західний апеляційний господарський суд поклав виконання обов’язків керівника ТОВ Олімпекс Купе, подає заяву про вчинення злочину до Національної поліції України. 

Але на цьому незаконні дії представників Грози та Науменка не закінчились. 30 травня 2024 року державним реєстратором виконавчого комітету Буської міської ради Дацків Н.С., якого залучили представники Грози та Науменка, було вчинено відверто злочинні дії у ЄДР юридичних осіб щодо ТОВ «МЕТАЛЗЮКРАЙН КОРП ЛТД» та ТОВ «ОЛІМПЕКС КУПЕ ІНТЕРНЕЙШНЛ.

Зокрема Дацків внесла заборону щодо реєстраційних дій по відношенню ТОВ «МЕТАЛЗЮКРАЙН КОРП ЛТД» на підставі судового рішення, яке не завантажено до ЄДР, не внесені ідентифікатори судового рішення (в Єдиному державному реєстрі судових рішень дане судове рішення не знайдене). 

Представники кредиторів додали, що люди Грози та Науменка із залученням цього ж «чорного» реєстратора Дацків Н.С. вчиняли також злочинні дії і щодо ТОВ Олімпекс Купе.