11 червня 2024, 16:31, Україна

Мінʼюст скасував рішення про призначення нового директора Олімпекса. Реєстратор заявила про викрадення доступу до ЄДР

Раніше ми повідомляли про нові факти злочинних реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) із залученням «чорних» реєстраторів, зокрема державного реєстратора Петровірівської сільської ради Березівського району Одеської області Ткаченко Є.Б. та державного реєстратора виконавчого комітету Буської міської ради Дацків Н.С.

Останні активні незаконні дії представників Сергія Грози та Володимира Науменка почались 28 травня. Вони спробували маніпулювати Реєстром юридичних осіб шляхом внесення в реєстр нового директора ТОВ Олімпекс Купе — Олександра Дятлєва, призначеного в порушення існуючої судової заборони на зміну директора ТОВ Олімпекс Купе. Зазначена судова заборона передбачає, що змінювати керівника ТОВ Олімпекс Купе дозволено тільки за дозволом суду.

З метою блокування ЄДР для легалізації Дятлева як директора Олімпекса, якого було призначено на основі документів з ознаками підробки, 30.05.2024 реєстратор Дацків внесла в ЄДР неіснуюче судове рішення про заборону вчинення реєстраційних дій щодо Олімпекса та Металзюкрайн. 

Потім державний реєстратор Буської міської ради Дацків Н.С. звернулася із скаргою до Міністерства юстиції, в якій просить скасувати реєстраційні дії щодо терміналу «Олімпекс Купе Інтернешнл» та «Металзюкрайн Корп Лтд», посилаючись на те, що начебто її електронний ключ до ЄДР було викрадено і маніпуляції з реєстром робили невідомі, користуючись її ключем.

На веб-сайті Мін’юсту було опубліковано Наказ від 10.06.2024 про скасування незаконних реєстраційних дій реєстратора Дацків щодо Олімпекс Купе та «МЕТАЛЗЮКРАЙН КОРП ЛТД» від 30.05.2024, якими було внесено неіснуюче судове рішення про заборону вчинення реєстраційних дій (підприємства, що є у складі Групи GNT Грози та Науменка).

«Оскаржувані реєстраційні дії щодо Товариств проведені безпідставно та протиправно. У скарзі скаржниця (Дацків Н.С., — прим. ред) інформує про виявлений нею факт використання її ідентифікаторів доступу до ЄДР іншими особами. Також скаржниця зазначає, що вона повідомила про зазначений факт правоохоронні органи для вжиття заходів щодо встановлення кола осіб, які здійснили несанкціонований доступ до ЄДР», — йдеться у рішенні Мінʼюсту.

Щодо зазначених незаконних реєстраційних дій по внесенню в ЄДР неіснуючої судової заборони були подані заяви про вчинення злочину до Національної поліції України. 

Ініціатором скасованої реєстраційної дії вказана та сама особа, яка була позивачем в Арцизькому районному суді Одеської області восени 2023 року для отримання фіктивного забезпечення з метою блокування ЄДР — Іван Кочков. Незаконне Арцизьке забезпечення, яке пізніше було скасовано апеляційним судом,  блокувало ЄДР і не давало змоги внести розпорядника майна Олімпекса О. Сокола як керівника Олімпекса, на якого суд поклав виконання обов’язків керівника.  

Внесення Дятлева директором Олімпекса на основі сумнівних документів та в порушення існуючої судової заборони також наразі оскаржується в Мін’юсті. 

Читайте також: У судах розглядаються справи про можливе виведення валютної виручки з України підприємствами Групи GNT