13 червня 2024, 18:06, Добрива

OSTCHEM: Новим визначальним фактором, який суттєво впливатиме на ринок добрив, буде ситуація в енергетиці

Українські аграрії у травні-червні значно збільшили закупівлю добрив — попит на азотні добрива у низький сезон несподівано зріс на 15-20%, повідомив керівник напряму OSTCHEM RETAiL Євген Хуриленко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«У травні та в червні ми побачили нехарактерне для низького сезону зростання попиту — десь на 15-20% вище звичайного для цього періоду. Причому активно контрактуються на осінь не лише дрібні та середні фермери, а й великі гравці», — сказав він.

На його думку, такий нетиповий сплеск попиту пов'язаний із низкою чинників, серед яких зростання цін на зерно та поява в аграріїв додаткових ресурсів на закупівлю добрив, зниження цін на базові добрива, порушення логістичних ланцюжків імпортерів, а також ситуація в українській електроенергетиці.

«Ключовий чинник — різке зростання цін на зерно та відповідно збільшення виручки фермерів. Тільки за останній місяць вартість зернових злетіла на 25%, що дозволило багатьом фермерам отримати додаткові кошти для закупівлі добрив, ПММ та ЗЗР. Близько 30% наших угод із продажу добрив — це програми зернообміну. Другий чинник, який спровокував активізацію попиту, сезонне зниження відпускних цін на азотні добрива, пов'язаного із прийнятними цінами на газ у травні», — зазначив Хуриленко.

Представник Ostchem RETAiL уточнив, що близько половини продажів компанії припадає на аміачну селітру, ще 50% — це КАС та карбамід (у співвідношенні 60% на 40%).

Хуриленко підкреслив, що у червні попит на азотні добрива продовжив зростати через появу нових чинників, які активізують ринок і змінюють структуру постачання.

«У великих імпортерів добрив «зламалися» логістичні ланцюжки. Ми знаємо, що контракти було зірвано, оскільки багато водіїв відмовлялися йти в міжнародні рейси через ризики мобілізації на митниці. Також ми бачимо, як поляки знову почали перекривати дороги до ЄС. Імпорт добрив став менш надійним, дорожчим», — резюмував Хуриленко.

За його словами, надалі новим визначальним фактором, який суттєво впливатиме на ринок добрив, буде ситуація в українській енергетиці та динаміка цін на енергоносії.

«Усі розуміють, що літо буде складним, зима — ще складніша. Намагаючись застрахувати себе від нестабільності ринків аграрії, вже зараз роблять передоплати, закуповуючи добрива наперед і формуючи складські запаси. Від значного зростання ринок добрив стримує лише те, що аграрії досі сильно обмежені в оборотних коштах», — додав Хуриленко.

Читайте також: Для Європи існує реальний ризик стати залежною від дешевих російських добрив — думка

  • У березні OSTCHEM запустив новий сучасний цех з виробництва карбамідо-аміачної суміші (КАС). Проєкт реалізований на базі ПрАТ «Рівнеазот» та орієнтований насамперед на фермерів західних регіонів України. Потужність нового виробництва — 300 тис. т на рік.
  • 12 квітня 2024 року у Відні засновник і голова Group DF Дмитро Фірташ і виконавчий  директор Hyundai Engineering Хієон-Сунг Хонг підписали угоду, яка дала старт будівництву промислового хімічного індустріального парку у Рівному.
  • 13 квітня 2024 року на «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів — цеху аміаку та цеху аміачної селітри.