21 червня 2024, 10:04, Україна

УЗА: Впровадження мінімальних експортних цін фактично знищить систему форвардних контрактів

«Українська зернова асоціація» (УЗА) закликає президента та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на сільгосппродукцію, йдеться у повідомленні асоціації.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Українська зернова асоціація вважає, що запровадження так званого механізму мінімальних цін приведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробника», — йдеться у повідомленні.

В УЗА зазначають, що впровадження механізму мінімальних експортних цін може вкрай негативно вплинути на здатність експортерів виконувати зобов’язання, підриває довіру міжнародних партнерів до українських контрагентів, ускладнить планування та фінансування експортної діяльності та водночас знизить конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках.

Якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості та створить нові широкі можливості для корупції, додали в УЗА.

«Впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контратків і приведе до невизначеності на ринку стосовно виконання зобов’язань експортерами і на купівлю зерна. Як відомо, багато виробників укладають з експортерами форвардні угоди на майбутній врожай по визначеній ціні.  Без форвардних контрактів товаровиробники будуть позбавлені джерел фінансування своєї діяльності, а експортери не матимуть впевненості щодо майбутніх цін та обсягів продажів, що ускладнює планування виробництва та експорту. Це може призвести до неефективності та збільшення витрат як товаровиробника, так і експортерів», — зауважили в УЗА.

Читайте також: В Мінагро прокоментували, як мінімальні експортні ціни на зерно вплинуть на форвардні контракти

  • Президент Володимир Зеленський 18 червня підписавзаконопроєкти №10168-2/10169-2 про боротьбу з «чорним» зерном та неповерненням валютної виручки.
  • Мінагрополітики працює над механізмом, який дозволить прогнозувати максимальну врожайність зернових та олійних культур.