28 червня 2024, 15:06, Світ

В Польщі вважають, що обмеження імпорту яєць з України не матиме великого впливу на галузь

Обмеження імпорту яєць з України до Євросоюзу може дати короткочасне полегшення, але не вирішить системних проблем галузі в Польщі, вважає президент компанії Ovotek Барбара Возняк.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Відповідно до директиви Європейської Комісії, запроваджено мита на українські яйця. За даними Міністерства сільського господарства Польщі, у перших трьох кварталах 2023 року імпорт яєць з України зріс на 755% порівняно з 2021 роком.

«Хоча їх (мит, — прим. ред.) застосування може тимчасово послабити тиск на місцевих виробників, це не вирішує системної проблеми. Польське міністерство сільського господарства намагалося запровадити мита, але, на жаль, важко однозначно стверджувати, що це є елементом якоїсь більшої стратегії чи турботи про польський сектор виробництва яєць. Чому? Тому що польські виробники стикаються з багатьма проблемами, які мають структурний характер і вимагають довгострокових рішень. А тих, на жаль, на горизонті не видно», — стверджує Возняк.

За її словами, невизначеність також створює роздвоєність в діях чиновників — з одного боку, вони вживають заходів щодо торговельних відносин з Україною, а з іншого — хочуть форсувати зміни, які перевернуть налагоджену систему виробництва.

«Як за таких умов створити стратегічну перевагу в такому ключовому для польської економіки секторі? Як роботодавцям, які надають тисячі робочих місць по всій країні, планувати свій бізнес? Сектор виробництва яєць, мабуть, зараз бореться з такими питаннями», — зауважила Возняк.

Читайте також: ЗМІ: Європа готується повернути мито на українські яйця та цукор

  • Кабінет міністрів запровадив з 1 червня нульову квоту на експорт цукру до Європейського Союзу.
  • Уряд встановив квоту на експорт мʼяса птиці до Європейського Союзу.  Квота на 2024 рік встановлюється на рівні 132,3 тис. т, зокрема м’яса та субпродуктів індиків на рівні 3,7 тис. т.
  • З 19 червня 2024 року і до 5 червня 2025 року український овес імпортуватиметься до ЄС у межах тарифної квоти з Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), оскільки Україна перевищила встановлені квоти.