22 липня 2024, 18:07, Україна

Недороге зберігання зерна в полімерних рукавах дає аграріям час для того, щоб продати його за більш вигідною ціною

Можливість недорого зберігати врожай зернових дає навіть невеликим господарствам певний люфт часу для того, щоб продати своє збіжжя за більш вигідною ціною пізніше, йдеться у матеріалі на Latifundist.com.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Вартість 1м³ елеваторних місткостей становить близько $80, а рукавів — близько $2. Собівартість зберігання зерна в елеваторі залежить від багатьох факторів і може на різних елеваторах відрізнятися в рази, залежно від обсягів перевалки, організаційної структури елеватора, технологічної схеми, періоду зберігання, тощо. В середньому вона складає 35-40 грн/т на місяць.

На елеваторі ціна зберігання коливається в межах $160-200 за тонну. Вона дуже суб'єктивна і залежить від багатьох факторів, зокрема, завантаженості елеватора, попиту і т.ін. Інша справа — полімерні рукави.

«Зберігання в рукавах виходить десь $5-7 за тонну за цикл. Ця вартість також залежить від вартості логістики. Наприклад, в нашому випадку, якщо поле розташоване відразу біля елеватора, ціна зберігання становитиме до $5. Якщо на відстані 7-10 кілометрів від елеватора (таке теж буває), — до $7. Це цифри по кукурудзі. Пшениця буде десь на 10% дешевше», — розповів Андрій Гавриленко, заступник генерального директора з питань зберігання та доробки зерна ІМК.

Читайте також: Полімерні рукави більш безпечні у воєнний час для зберігання зерна, ніж стаціонарні споруди — думка

  • Компанія «Планета Пластик» відновила експорт продукції ТМ Harwell навесні 2023 року.
  • Наприкінці минулого року компанія відкрила найбільший у Європі склад зернових рукавів власного виробництва.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.