ІМК: маючи елеваторні потужності для збереження 100% свого зерна, використовує рукави. Чому?


Джерело фото: Сайт компанії «Планета Пластик»

Коли наприкінці 90-х українські аграрії почали освоювати зберігання в полімерних рукавах, їм і в страшному сні не могло наснитися, що зовсім скоро цей винахід стане порятунком для мільйонів тонн українського збіжжя. Хто ж думав тоді, що в Україну прийде справжня війна, закриються морські шляхи, а в елеватори полетять ракети?

Компанія ІМК, маючи елеваторні потужності, які повністю закривають потреби у зберіганні власної продукції, тим не менше практикує зберігання у полімерних рукавах. Які причини? Яка економічна доцільність? Які плюси і мінуси такого виду зберігання? Своїм досвідом один з лідерів українського зернового ринку поділився з Latifundist.com.

Новий досвід

Компанія ІМК має у Полтавській, Сумській та Чернігівській областях більше 120 тис. га в обробітку. Вирощує переважно пшеницю, кукурудзу та соняшник. У 2023 році виробництво зернових та олійних склало 828 тис. т. Елеваторні потужності ІМК на 100% задовольняють потреби агрохолдингу в зберіганні продукції, сказано на сайті компанії. Загальна потужність зі зберігання зернових та олійних культур агрохолдингу станом на 2024 рік — 554 тис. т одночасного зберігання.

Найбільше сховищ у компанії потребує кукурудза

Знайомство з полімерними рукавами у ІМК розпочалося 12 років тому, коли до її складу ввійшло підприємство «Агропрогрес», де вже довгий час практикували такий вид зберігання зернових. 

«Ми побачили процес закладки збіжжя в полімерні рукави і почали його масштабувати», каже Андрій Гавриленко, заступник генерального директора з питань зберігання та доробки зерна компанії. 

Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — від­сутність за­моро­жених кош­тів
Читати також

Проводили також досліди, скільки може зберігатися зерно в рукаві за тої чи іншої вологості. Висновок зробили такий: щоб зберігати зерно довго, рік-два, воно має бути висушене. 

Сире зерно теж зберігається, але терміни значно менші. Наприклад, зерно з вологістю до 28% нормально переносило умови зберігання в рукаві до нового року. Але з кукурудзою, яка має таку вологу, дуже важко працювати в рукавах через погану сипучість.

Зберігання в мирний час і у воєнний

Всі ці роки зберігання в рукавах в компанії використовується не як основне, а як допоміжне. Коли створювалися надлишки, якщо зерно вчасно не відправлялося в пункт призначення. Коли мали більший врожай, ніж очікували. Тож, якщо в стаціонарних сховищах не вистачало місця, бралися за рукави.

«Традиційно у нас пшениця відвантажується до вересня. У вересні починається часткове відвантаження соняшника і місткості звільняються під кукурудзу. За таких умов ми закладаємо небагато рукавів, десь до 50 тис. т зберігання зернових», кажуть у компанії.

З початком війни ситуація кардинально змінилася. В 2022 році в елеватор «Млибор» на Чернігівщині, який служив укриттям для кількох сотень місцевих мешканців, влучили 46 ворожих снарядів. Коли ворог відступив, довелося терміново капітально ремонтувати зерносховище.

«Інше непросте завдання збільшення можливостей по зберіганню продукції. Через те, що росія блокує можливість відвантаження зерна в портах, на елеваторах є значні залишки продукції. Для нового врожаю ранніх зернових ємностей у нас вистачить, а пізні, якщо ситуація не зміниться, будемо закладати в рукави», повідомляла компанія у 2022 році.

Елеватор «Млибор» постраждав від обстрілів

2023 рік порадував аграріїв щедрим урожаєм, тож, знов знадобилися додаткові місця для зберігання.

Андрій Гавриленко

Андрій Гавриленко, заступник генерального директора з питань зберігання та доробки зерна IMK

«Минулого року був гарний врожай. Плюс дещо затрималась пшениця, вона вже поїхала в вересні. Соняшник виїжджав з елеваторів до середини весни. Тому заклали більше рукавів, ніж зазвичай. В них зберігалося до 300 тис. т зернових»

Зазвичай, компанія зберігала в рукавах лише кукурудзу. Але минулого року почали пробувати використовувати їх і для пшениці та соняшника. 

Технологія зберігання в рукавах

«Основні вимоги при зберіганні в рукавах підготовлений майданчик з врахуванням водовідведення. Щоб не було калюж, щоб вода не затримувалася біля рукавів. Якщо дотриматися цих умов, зерно може зберігатися і два роки без втрати якості», переконаний заступник генерального директора з питань доробки та зберігання зерна.

В ІМК все роблять своїми силами і засобами. Спочатку готують поле під майданчик. Бажано, щоб воно було недалеко від елеваторів. Від цього залежить ціна зберігання в полімерних рукавах. 

Зберігання кормів у зернових рукавах: Досвід найбільшого в Європі кормового центру для ВРХ
Читати також

Обов'язкова умова дератизація поля: закладаються підрукава, майданчик посипається дератизаційними засобами або встановлюються спеціальні годівниці для мишей.

Сам процес закладення врожаю в рукави за наявності спеціальної техніки не складний. Трактор з перевантажувачем завантажується на елеваторі, везе зерно до трактора з пакувальником. На пакувальник надягається рукав і починається завантаження зерна в пакувальну машину. Два трактора їдуть паралельно і укладають рукава. Як закінчується рукав, зав'язується, забивається планка і готово.

Далі треба регулярно спостерігати за цілісністю пакування, адже, окрім мишей, загрозу несуть ще й птахи. Аби забезпечити інертне середовище всередині рукава, потрібен постійний нагляд.

Якість золота середина

Та чи не найбільше належне зберігання залежить від якості матеріалу, з якого зроблені рукави. Спеціалісти звертають увагу на тягучість полімеру. Вона має бути «комфортною»: і не великою, і не маленькою. І в першому, і в другому випадку рукав може лопнути при завантаженні.

Друга вимога полімерний рукав має бути пластичним, не твердим. 

Третя його стійкість до ультрафіолету, аби через рік, коли вибирають зерно з рукавів, вони не розривалися через втрату еластичності.

В ІМК кажуть, що оптимальними за всіма характеристиками виявилися полімерні рукави ТМ Harwell виробництва українського заводу «Планета Пластик».

АндрійГавриленко

Андрій Гавриленко, заступник генерального директора IMK

«Якісні характеристики у всіх полімерних рукавів різні. Ми тестували всіх виробників, які є у нас на ринку. Брали рукави маленькими, більшими партіями... Кращих за рукави ТМ Harwell виробництва «Планета Пластик» не було. Були гірші і були співмірної якості»

Зберігання в рукавах: плюси і мінуси

Рукави, звичайно, це не панацея. Це не основний вид зберігання, а допоміжний. 

«Сказати, що він краще, ніж зберігання в силосах? Ні. Тому що ти обмежений погодними умовами. Коли поле вологе, ти туди не зайдеш і рукав не розпакуєш. А контракти потрібно виконувати. Потрібно чекати, поки просохне поле. Також необхідно брати до уваги темпи вивантаження на машину. Це в середньому тисяча тонн на добу, а потрібно інколи і 3-4 тис. т відвантажувати», кажуть у ІМК.

Але безумовним плюсом є ціна. Тож, для тих, у кого немає коштів відразу інвестувати в стаціонарне зберігання, для малих і середніх фермерів, якщо вони не встигли продати урожай, рукави це оптимальний вихід. 

Вартість 1м³ елеваторних місткостей становить близько $80, а рукавів близько $2. Собівартість зберігання зерна в елеваторі залежить від багатьох факторів і може на різних елеваторах відрізнятися в рази, залежно від обсягів перевалки, організаційної структури елеватора, технологічної схеми, періоду зберігання, тощо. В середньому вона складає 35-40 грн/т на місяць.

На елеваторі ціна зберігання коливається в межах $160-200 за тонну. Вона дуже суб'єктивна і залежить від багатьох факторів, зокрема, завантаженості елеватора, попиту і т.ін. Інша справа полімерні рукави.

«Зберігання в рукавах виходить десь $5-7 за тонну за цикл. Ця вартість також залежить від вартості логістики. Наприклад, в нашому випадку, якщо поле розташоване відразу біля елеватора, ціна зберігання становитиме до $5. Якщо на відстані 7-10 кілометрів від елеватора (таке теж буває), — до $7. Це цифри по кукурудзі. Пшениця буде десь на 10% дешевше», — повідомив Андрій Гавриленко.

 Крім того, можливість недорого зберігати врожай зернових дає навіть невеликим господарствам певний люфт часу для того, щоб продати своє збіжжя за більш вигідною ціною пізніше.

Минулого року аграрії масово закладали зерно в рукави, а що ж зараз? Інтерв’ю з Планета Пластик
Читати також

Останні два роки змусили українських аграріїв переглянути багато речей. В тому числі і зберігання в полімерних рукавах. Якщо раніше в них була переважно резервна, допоміжна, функція, то тепер інколи й рятівна. Численні дослідження показали, що за умови дотримання технології та використання продукції перевіреного виробника рукави забезпечують надійне і якісне зберігання врожаю.

Віолетта Громова, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus