1 серпня 2024, 18:00, Зерно

PROMETEY: Єгипет імпортував за перше півріччя понад 7 млн т пшениці. Тільки 16% — української

З січня по червень 2024-го року Єгипет імпортував 7,3 млн т пшениці. З них лише 1,16 млн т (16%) — це українська пшениця, повідомили в агрохолдингу PROMETEY.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«PROMETEY від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, розпочав бізнес на єгипетському ринку і майже одразу там зіштовхнувся з ворогом. Єгипет — один з основних покупців зерна з росії. За той же таки період з січня по червень 2024-го року, росія поставила в Єгипет — 5,68 млн т пшениці», — зазначили в компанії.

Як зауважили в PROMETEY, єгипетський ринок досить не стабільний і залежить від багатьох факторів. На початку великої війни продавати зерно в Єгипет українським аграріям було вигідно, зараз ситуація саме з експортом зерна складніша. У PROMETEY бачать перспективи вигідного продажу пшениці на європейському ринку.

«Думаю, що українську пшеницю треба везти на ринок Європи. Там врожай поганий, фураж може рахуватись по вищій ціні. А також Марокко, Туніс», — каже керівник департаменту зовнішньо-економічної діяльності PROMETEY Олег Яшулін.

Читайте також: Єгипет не купив на останньому тендері російську пшеницю, натомість придбав 2 партії української

  • На тендері 4 червня єгипетське державне агентство із закупівель GASC придбало 470 тис. т пшениці різного походження. З загального обсягу придбаного зерна — 120 тис. т української пшениці, яку відвантажили НІБУЛОН і LDC за цінами 301,25 $/т C&F і 302,95 $/т C&F відповідно.
  • 16 липня Єгипет придбав на тендері 16 липня 720 тис. т російської пшениці.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.