5 серпня 2024, 17:04, Україна

В УКАБі просять відхилити законопроєкт про підвищення податків

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) виступив проти прийняття законопроекту № 11416 про оподаткування у запропонованій редакції, повідомила пресслужба.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

18 липня 2024 року Кабінет Міністрів України ініціював розгляд Проекту Закону України № 11416, який дозволить отримати держбюджету 500 млрд грн додаткових податків грн фінансування оборони.

На думку експертів УКАБ, у запропонованій редакції законопроекту № 11416 деякі положення можуть призвести до негативних наслідків:

  1. Збільшення ставки військового збору з 1,5% до 5% для фізосіб та введення збору 1% з доходу від господарської діяльності для юридичних осіб. Це може збільшити собівартість продукції через специфіку сільськогосподарської діяльності та призвести до тінізації фонду оплати праці в Україні, зниження купівельної спроможності та скорочення соціальних програм.
  2. Делегування місцевим радам встановлення мінімальної бази оподаткування ПДФО під час воєнного стану. Суб’єктам агросектору, які мають землі в обробітку у різних територіальних громадах, буде дуже складно адмініструвати нарахування і сплату ПДФО з урахуванням різних рішень місцевих рад.
  3. Вимога проводити інвентаризацію активів під час перевірки за присутності контролюючих органів. Відмова платника податків здійснювати таку активність може призвести до арешту майна, що суперечить презумпції невинуватості.
  4. Зменшення суми відшкодування ПДВ у разі відмови в інвентаризації активів. Це обмежує права платників на обігові кошти та може знизити ліквідність і конкурентоспроможність підприємств на світових ринках.

«УКАБ вважає за необхідне відхилити законопроект № 11416, оскільки він створює значне фіскальне навантаження на економіку України, знижує ділову активність і конкурентоздатність агропромислових підприємств та посилює тінізацію ринку праці», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Влада пропонує підвищити податки. Якими будуть наслідки для бізнесу?

  • Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин радитиме уряду не підіймати військовий збір більше, ніж на 1%.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.