19 серпня 2024, 11:03, Україна

Вадатурський: Експорт зерна через Дунай дає захист одеським портам. НІБУЛОН не відмовиться від нього попри дорогу логістику

НІБУЛОН планує продовжувати експортувати зерно через Дунай попри більш дорогу логістику, ніж в одеських портах, заявив генеральний директор агрохолдингу Андрій Вадатурський, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Незважаючи на те, що річкові вантажі ледь приносять прибуток НІБУЛОНу, Вадатурський каже, що важливо мати готову до використання альтернативу на випадок, якщо російські атаки знову завдадуть шкоди глибоководним портам Одеси. Він також очікує, що це матиме додатковий ефект, перешкоджаючи російським ударам по терміналах у Чорному морі, оскільки це робить такі атаки менш виснажливими для експортної галузі.

«Сам факт наявності альтернатив забезпечує захист одеських портів. росія зрозуміє, що її витрати на ракетні удари не принесуть очікуваного ефекту, і поставки не припиняться», — сказав Вадатурський.

За його словами, зараз половина поставок НІБУЛОНу проходить через Чорне море, половина — через Дунай, де вартість експорту на 6-7 $/т вище.

«НІБУЛОН раніше не експортував через Дунай, але інвестував там $22,5 млн у логістику, коли росія заблокувала українські порти на початку війни. Ці об’єкти допомогли стабілізувати фінанси компанії в періоди, коли експорт через Чорне море постраждав», — додав Вадатурський.

Він додав, що дунайські маршрути агрохолдингу зараз працюють приблизно на третину. Невикористані потужності можуть мати вирішальне значення, якщо трейдерам раптово знадобиться переключити більше обсягів з чорноморських терміналів.

«Це вдалий час, щоб підготуватися до будь-яких викликів і мати альтернативи, коли економіка страждає», — зауважив Вадатурський.

Читайте також: НІБУЛОН відправив першу в 2024/25 МР партію зерна до Єгипту

  • За рік роботи українського морського коридору було експортовано 43,5 млн т агропродукції.
  • НІБУЛОН продовжив співпрацю з румунською транспортною компанією, щоб здешевити логістику Дунаєм.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.