30 серпня 2024, 14:51, Україна

В ALFA Smart Agro розповіли про інноваційну технологію X-Protect, яка використовується в новому протруйнику для колосових

Цього року ALFA Smart Agro випустила на український ринок інноваційний чотирикомпонентний протруйник для зернових колосових — Стеліум Ультра, в якому використовується новітня технологія X-Protect. Над розробкою даного препарату команда науковців R&D департаменту працювала близько п’яти років.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Про цей йдеться в матеріалі «Від ідей до рішень: еволюція ALFA Smart Agro у розробці протруйників» на Latifundist.com.

«Ідея Стеліуму Ультра з’явилася в процесі пошуку комбінацій, в яких діючі речовини проявляють синергізм. Ми досліджували багато компонентів та концентрацій, отримуючи поєднання, де є плюс до ефективності. І проводили десятки польових випробувань, відстежуючи стан посівів пшениці та ячменю до збору врожаю. За результатами досліджень, застосування Стеліуму Ультра забезпечує суттєве збереження врожайності, значно випереджаючи протруйники, які прийнято вважати еталонами», — розповідає Сергій Кнечунас, керівник R&D департаменту ALFA Smart Agro.

Щоб зрозуміти, наскільки ретельним був пошук складових нового протруйника, варто уявити цей шлях: перший прототип препарату був двокомпонентним — в остаточному складі Стеліуму Ультра чотири діючі речовини: тебуконазол, 30 г/л + боскалід, 30 г/л + прохлораз, 150 г/л + тіаметоксам, 300 г/л.

У Стеліум Ультра вперше застосовується новітня технологія X-Protect. Вона посилює його фунгіцидну активність та розширює спектр дії. Окрім того, препарат не містить органічних розчинників, що означає менший вплив на біоценози.

В основі X-Protect сполуки тебуконазолу з боскалідом.

«Найбільше у досліді зі Стеліум Ультра нас вразило, коли ми виявили, що в нашому продукті відбувається взаємодія тебуконазолу з боскалідом, і зафіксували формування нового виду кристалу зі своїми унікальними властивостями», — розповідає Сергій Кнечунас.

В компанії зазначили, що ко-кристали Х-Protect — це ще не нова молекула, але вже дуже близько: новий окремий активний компонент у складі ЗЗР. Він має власні фізико-хімічні властивості. І наявність таких сполук у формуляції безпосередньо впливає на ефективність захисту, оскільки вони мають іншу розчинність, термостабільність, інший механізм впливу на збудників хвороб тощо.

Нагадаємо, нещодавно ALFA Smart Agro оголосила, що запроваджує комплексний сервіс передпосівної підготовки насіння.