Від ідей до рішень: еволюція ALFA Smart Agro у розробці протруйників

Сергій Кнечунас, керівник R&D департаменту  ALFA Smart Agro

Якби існував рейтинг ЗЗР за складністю розробки, то протруйники, без сумніву, його б очолили. Компанія ALFA Smart Agro стрімко розвивається в цьому сегменті. Фунгіцидний протруйник Авіценна свого часу став першим українським препаратом, який отримав міжнародне визнання, ставши фіналістом премії Crop Science Awards в номінації «Найкраща формуляція». Але протягом останніх двох років ALFA Smart Agro системно виводить на ринок протруйники, які пропонують аграріям ще більше переваг.

«Авіценна вже не найскладніший препарат, яким ми виготовляємо. Минулого року в асортименті компанії з’явився, наприклад, протруйник Авіценна Плюс — нове покоління флагманської розробки. В ньому чотири активних компоненти і в рази складніша технологія виробництва — із великою кількістю технологічних етапів і контрольних точок. Виробництво таких протруйників — майстерність найвищого гатунку», — говорить Роман Шпаченко, директор «Білоцерківського заводу препаративних форм» (БЗПФ), головної виробничої платформи ALFA Smart Agro.

Усі препарати для захисту насіння категорії Innovation (і навіть більшість базових протруйників) ALFA Smart Agro виготовляє виключно в Україні, на БЗПФ. До виробництва нових продуктів підприємство готується ще на етапі їхньої розробки: фахівці вивчають кожен препарат, створюють нові унікальні складові для обладнання, а також відбувається навчання персоналу. Такий рівень експертизи дозволяє БЗПФ виготовляти препарати із найскладнішими формуляціями.

Авіценна Плюс — чотирикомпонентний препарат з активним компонентом SDHI: тебуконазол + піраклостробін + боскалід + прохлораз. Окрім максимального спектра фунгіцидної дії, цей протруйник вирішує ще одне важливе завдання — підвищує стійкість молодих рослин до стресових умов. Синергічне поєднання піраклостробіну і боскаліду у складі Авіценни Плюс впливає на рослини як індуктор адаптивних реакцій, в результаті препарат стимулює природний опір до абіотичних і біотичних факторів середовища: посухи, перепадів температур, хімічних стресів, інфекцій тощо.

Сергій Кнечунас

керівник R&D департаменту

ALFA Smart Agro

«Окрім цього, варто звернути увагу на препаративну форму Авіценни Плюс. На відміну від інших протруйників, тут емульсія масла у воді. Тому препарат швидше розчиняється у воді, робочий розчин має вищу стабільність, кращі показники якості нанесення та утримання на насінні».

Керівник науково-дослідницького підрозділу ALFA Smart Agro наголошує: «простих» ЗЗР не буває, адже «без формуляції діюча речовина не інструмент». Проте у випадку препаратів для захисту насіння розробникам потрібно подбати не лише про біологічну ефективність продукту, але й про комплекс інших задач. Чи буде робочий розчин закріплюватися на насінні і надійно утримуватися? Як швидко системні компоненти проникнуть в середину насінини? Все це безпосередньо впливає на ефективність захисту.

Синергія захисту

Понад 30 розробок науковців ALFA Smart Agro захищені патентами. Невдовзі перелік збільшиться — в процесі патентування перебуває технологія X-Protect, застосована у новому інсекто-фунгіцидному протруйнику ALFA Smart Agro для зернових колосових Стеліум Ультра.

Стеліум Ультра — інноваційний чотирикомпонентний протруйник, який відповідає вимогам сучасних технологій вирощування зернових. Над розробкою даного препарату команда науковців ALFA Smart Agro працювала близько п’яти років. Цього року Стеліум Ультра вийшов на український ринок.

Сергій Кнечунас

керівник R&D департаменту

ALFA Smart Agro

«Ідея Стеліуму Ультра з’явилася в процесі пошуку комбінацій, в яких діючі речовини проявляють синергізм. Ми досліджували багато компонентів та концентрацій, отримуючи поєднання, де є плюс до ефективності. І проводили десятки польових випробувань, відстежуючи стан посівів пшениці та ячменю до збору врожаю. За результатами досліджень, застосування Стеліуму Ультра забезпечує суттєве збереження врожайності, значно випереджаючи протруйники, які прийнято вважати еталонами».

Щоб зрозуміти, наскільки ретельним був пошук складових нового протруйника, варто уявити цей шлях: перший прототип препарату був двокомпонентним — в остаточному складі Стеліуму Ультра чотири діючі речовини: тебуконазол, 30 г/л + боскалід, 30 г/л + прохлораз, 150 г/л + тіаметоксам, 300 г/л.

Сергій Кнечунас

керівник R&D департаменту

ALFA Smart Agro

«Сучасний протруйник має виконувати комплекс завдань. З однієї сторони, ми говоримо про захист рослини — це перша задача. Причому захист пролонгований, тому що не всі інфекції з’являються одночасно. Але поряд з цим, важливо не просто захистити, а захистити, не нашкодивши. А краще, активізувати певні процеси, щоб, поки є захист, швидше розвивалася коренева система, посилювався імунітет рослини. Коли це працює в комплексі — є прибавка урожайності».

— Який результат досліду зі Стеліумом Ультра вас вразив найбільше?, — запитуємо Сергія Кнечунаса.

— Коли ми виявили, що в нашому продукті відбувається взаємодія тебуконазолу з боскалідом, і зафіксували формування нового виду кристалу зі своїми унікальними властивостями.

Саме ці сполуки тебуконазолу з боскалідом — в основі технології X-Protect.

Сила кристалу

Ко-кристали Х-Protect — це ще не нова молекула, але вже дуже близько: новий окремий активний компонент у складі ЗЗР. Він має власні фізико-хімічні властивості. І наявність таких сполук у формуляції безпосередньо впливає на ефективність захисту, оскільки вони мають іншу розчинність, термостабільність, інший механізм впливу на збудників хвороб тощо.

Наявність нових сполук у Стеліумі Ультра чітко підтверджує рентгенографія. Та навіть і без цього тесту додатковий компонент легко побачити крізь лінзу мікроскопа.

Ко-кристали тебуконазол+боскалід у протруйнику Стеліум Ультра

«Досягнувши утворення нових сполук в лабораторних умовах, ми зосередилися на розробці технології, яка забезпечить цю трансформацію під час виробництва. Це контрольований процес, із чіткими алгоритмами і конкретним результатом, який має бути отриманий на визначеному етапі», — говорить Сергій Кнечунас.

Технологія X-Protect посилює фунгіцидну активність Стеліуму Ультра та розширює спектр дії. Окрім того, препарат не містить органічних розчинників, що означає менший вплив на біоценози.

Контроль якості та якість контролю

Перевірка сполук X-Protect на відповідність визначеним параметрам — один із етапів контролю якості протруйника Стеліум Ультра під час виробництва. Фахівці відділу контролю якості ALFA Smart Agro супроводжують весь виробничий процес (це стосується всіх препаратів на БЗПФ). Етап кристалізації потребує особливої уваги.

За стандартом, всі готові протруйники ALFA Smart Agro перевіряються за 15-ма критеріями якості: розмір частинок, густина, в’язкість тощо.  Однак і є особливі іспити, які мають скласти препарати для обробки насіння.

Єлизавета Голуб

керівниця відділу контролю якості ALFA Smart Agro

«Тести, які обов’язково проводяться для протруйників — перевірка стабільності робочого розчину впродовж 12-ти годин та адгезія. Це дуже важливо, адже сам процес протруювання є тривалим, тому ми повинні бути впевнені, що протягом цього часу протруйник буде стабільним в робочому розчині та не буде виявлено обсипання з насіння».

Фахівці контролю якості готують робочий розчин, після чого він 12 годин перебуває нерухомим. Міжнародні стандарти CIPAC регламентують, що за таких умов можуть випасти в осад не більше 2% препарату. Протруйники ALFA Smart Agro демонструють результат, дуже близький до 0%. Це свідчить про високу якість формуляції.

Єлизавета Голуб наголошує — у виробництві ЗЗР важливі якість сировини та дотримання технології виробництва:

«Контроль якості вхідної сировини обов’язковий. Окрім того, для нас важлива простежуваність всього процесу: від входу сировини до виробництва і виходу продукту на ринок, відгуків клієнтів».

Можливості для розвитку

Нещодавно компанія ALFA Smart Agro оголосила про запровадження нового сервісу для клієнтів — комплексної передпосівної обробки насіння. Перша мобільна установка для очистки та протруювання насіння виготовлена на замовлення ALFA Smart Agro в Німеччині компанією PETKUS

Поява нового сервісу пов’язана із активним розвитком портфелю протруйників ALFA Smart Agro. У 2023-2024 роках український розробник ЗЗР вивів на ринок три нових протруйника для зернових: фунгіцидний — Авіценна Плюс, інсектицидний — Клондайк, інсекто-фунгіцидний — Стеліум Ультра.

Водночас ряд продуктів, які аграріям знайомі вже давно, посилюють позиції на ринку. Наприклад, кожен п’ятий гектар зернових, де застосовуються інсекто-фунгіцидні протруйники в Україні — це площі препарату ALFA Smart Agro Кантаріс. Він є другим за популярністю продуктом в даному сегменті. А площі застосування інсектицидного протруйника Командор Гранд за рік виросли на 20%.

Тетяна Мосендз, комерційний директор ALFA Smart Agro

«Конкуренція в сегменті препаратів для захисту насіння завжди буде дуже високою. Адже агровиробники прагнуть застосовувати перевірені рішення, формувати якісну основу для подальшої технології вирощування. ALFA Smart Agro створює інновації, пропонує аграріям відповіді на нові виклики, і при цьому має високий рівень експертизи в розробці протруйників та виробництві, найвищий в Україні. Тому наш активний розвиток в цьому напрямку є закономірним», — говорить Тетяна Мосендз, комерційний директор ALFA Smart Agro.

За словами Тетяни Мосендз, найближчими конкурентами ALFA Smart Agro в сегменті протруйників є мультинаціональні виробники — за ефективністю, впровадженням інноваційних рішень тощо.

«Але препарати для захисту насіння ALFA Smart Agro створюються українськими науковцями і виготовляються в Україні. Компанія еволюціонувала до такого рівня, інвестуючи в R&D, систему контролю якості. І це дає нам можливість якісно змінювати ринок ЗЗР в Україні».

Пресслужба компанії ALFA Smart Agro

Виконано за допомогоюDisqus