2 вересня 2024, 09:00, Зерно

Президент Єгипту оголосив тендер на закупку пшениці у 3,8 млн т, побоюючись нової кризи поставок — Reuters

Найбільший в історії Єгипту тендер на закупівлю пшениці, що майже в 20 разів перевищує його звичний обсяг, вирішили провести через занепокоєння щодо продовольчої безпеки. Занепокоєння виникло після брифінгу розвідки, який проводили для президента Абдель Фаттаха ас-Сісі.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на три джерела в силових структурах та уряді.

Єгипет, один з найбільших світових імпортерів пшениці, покладається на це зерно для виробництва субсидованого хліба для десятків мільйонів єгиптян. Уряди, що змінювали один одного, десятиліттями утримували ціну на хліб стабільною, щоб уникнути суспільних заворушень, але в червні уряд Сісі підвищив ціну на 300%.

Про роль Сісі в тендері, оголошеному на початку цього місяця, в рамках якого було закуплено 3,8 млн т пшениці, але поставлено лише 7% від цих обсягів, раніше не повідомлялося. Його офіс не відповів на запит про коментарі.

Вторгнення росії в Україну в 2022 році порушило ланцюжки поставок пшениці в Єгипет і призвело до того, що світові ціни на пшеницю зросли до піку в понад $500 за т.

Оскільки сьогодні ціни на пшеницю торгуються на майже чотирирічному мінімумі — близько 200 доларів за тонну — через велику світову пропозицію, Сісі та його уряд намагаються заблокувати дешевий імпорт, кажуть джерела.

За словами джерел, Сісі прийняв це рішення разом з прем'єр-міністром Мостафою Мадбулі і новопризначеним міністром постачання Шерифом Фаруком. Особиста участь Сісі була дуже незвичною, оскільки рішення про тендери зазвичай приймає міністерство постачання.

Розмір тендеру також був незвичним. 3,8 мільйона тонн, які Єгипет прагнув отримати на суму близько 850 мільйонів доларів США, порівняно з більш звичайним обсягом близько 200 тис. тонн, що становить більше половини річного імпорту пшениці в країну.

За словами джерел, Сісі прийняв це рішення після регулярного щоквартального брифінгу його розвідувальних служб у липні, на якому наголошувалося на ризиках ескалації напруженості на Близькому Сході і в країнах-експортерах, таких як росія і Україна.

У той час, коли Єгипет оголосив тендер, українські війська увійшли на територію росії в Курській області, що підкреслило зростаючі ризики для поставок деяких з найбільших світових експортерів

росія є найбільшим джерелом пшениці для Єгипту, і Україна також є важливим постачальником.

Тендер був спробою скористатися низькими цінами і купити якомога більше, заявив агентству Reuters Хоссам Ель Гарахі, віце-голова державного закупівельника Генерального управління з постачання сировинних товарів (General Authority for Supply Commodities). Він назвав низькі ціни, досягнуті на попередньому тендері в липні, однією з причин рішення провести новий, більший тендер у серпні.

Сісі намагається подолати одну з найбільших економічних криз з моменту свого приходу до влади десять років тому. Протягом останніх двох років північноафриканська країна бореться з гострою нестачею іноземної валюти, зростаючим боргом, рекордно високою інфляцією та віяловими відключеннями електроенергії, які призвели до зростання розчарування серед єгиптян.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Однак пшеничний тендер виявився занадто амбітним, оскільки Єгипет купив лише 7% від запланованих обсягів. Продавці вимагали високих цін на пшеницю, оскільки Єгипет прагнув отримати значну відстрочку платежу — до дев'яти місяців.

GASC також почала прямі переговори з такими постачальниками, як росія, намагаючись з'ясувати, чи зможе вона досягти кращих цін і умов поза традиційними тендерами, повідомили Reuters трейдери.

«Єгипет зараз намагається всіма способами зафіксувати нижчі ціни, будь то через тендер, прямі угоди або додавання нових джерел імпорту. Однак, цей конкретний тендер показав, яка кількість зерна необхідна Єгипту, і постачальники скористалися цим, як ми бачимо з цін»», — сказав Хешам Соліман, каїрський зернотрейдер.

Прем'єр-міністр Мадбулі заявив у четвер, що стратегічних запасів пшениці зараз достатньо для більш ніж шести місяців споживання, але країна може вийти на ринок з більшою кількістю зерна, коли ціни будуть низькими.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.