Barva Invest: Єгипет на новому тендері планує закупити близько 4 млн т пшениці

Єгипет заявив про черговий тендер GASC на закупівлю пшениці. Цього разу він пройде не в звичному форматі, а ближче до такого, який робить Саудівська Аравія, повідомляє Barva Invest.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

По-перше, тендер заявлений на 12 серпня, а не день-в-день, як зазвичай. По-друге, строк поставки буде розписаний аж до квітня 2025 року, а не в конкретний період, який зазвичай складає місяць.

«І головне, Єгипет шукає можливості закупити до 3,8 млн т — гігантська цифра для тендера GASC, на якому зазвичай купують по 0,1-1 млн т», — зазначають аналітики.

Як зауважили в Barva Invest, це наслідки політики країн-імпортерів, які на тлі проблем з врожаєм в Європі довгий час удавали, що їм «чужого зерна не треба та намагались перемогти фундаментальний аналіз».

Єгипет користується нинішнім падінням цін на пшеницю, щоб викупити майже третину своєї річної потреби в зерні за один раз, пише Bloomberg.

«Світовий ринок і світові ціни на сировину знижуються. Це можливість купити те, що нам потрібно з цих товарів у зв’язку з поточною ситуацією на світовому ринку», — заявив журналістам у вівторок міністр фінансів Єгипту Ахмед Кучук. 

USDA оцінює загальний імпорт пшениці в країну в 2024-2025 роках на рівні 12 млн т.

Читайте також: PROMETEY: Єгипет імпортував за перше півріччя понад 7 млн т пшениці. Тільки 16% — української

  • На тендері 4 червня єгипетське державне агентство із закупівель GASC придбало 470 тис. т пшениці різного походження. З загального обсягу придбаного зерна — 120 тис. т української пшениці, яку відвантажили НІБУЛОН і LDC за цінами 301,25 $/т C&F і 302,95 $/т C&F відповідно.
  • 16 липня Єгипет придбав на тендері 16 липня 720 тис. т російської пшениці.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus