4 вересня 2024, 12:03, Україна

Перебої зі світлом ускладнюють зрошення на деяких експериментальних полях з бавовником

На більшості експериментальних полів, засіяних цьогоріч, бавовник вже пройшов всі фази розвитку, утворив коробочки. Винятком стало поле СФГ «Лапа і К» у с. Струмок Білгород-Дністровського району на Одещині, де фермер зробив висів у кінці червня, пише Kurkul.com.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

На цьому полі бавовник лише почав викидати квітки. Зрошення тут проведено, але, за словами фермера, через перебої зі світлом справа йде важко. 

«Ми поливаємо, коли є можливість. Ключова проблема у нас в тому, що електрика для подачі води від початку сезону здорожчала з 7 до 12 грн/кВт, а воду з Дунаю нам рахують по 3,5 грн/м.куб., а сюди йде тисяча кубів, тому собівартість зрошення висока. Але важко зараз говорити про якісь результати, рослина ще навіть не почала формувати коробочки. Тобто ми не розуміємо, якою буде врожайність. Уже в жовтні під час збирання, ми зможемо зорієнтувати на приблизні цифри», — зазначив Андрій Лапа, голова СФГ «Лапа і К».

Він додав, що фінансова участь держави у вирощуванні бавовнику повинна бути на рівні 50%. Також необхідно вирішувати питання спеціалізованих комбайнів для збору.

«Я розумію, що вирощування бавовнику — це стратегічно важлива справа сьогодні, але ми маємо працювати з державою в тандемі», — сказав Андрій Лапа.

Читайте також: Фермерам, які вирощують бавовник, планують надати субсидії — нардеп

  • У травні фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) засіяли поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. 
  • На експериментальних полях бавовнику в Одеській області вдалося отримати перші коробочки бавовни.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.