6 вересня 2024, 12:00, Переробка

Перевалка соняшникової олії на колишніх нафтобазах загрожує Україні повторенням ситуації 2008 року — Петрище

За останні 2 роки в Україні маса нафтових терміналів перепрофілювалася в олійні. Цим частково пояснюється профіцит перевалочних потужностей. Після гучного скандалу, в епіцентрі якого Україна опинилася в 2008 році, в Європі імпорт такої олії заборонено, розповів в інтервʼю для Latifundist.com голова Ради директорів групи AllSeeds В’ячеслав Петрище.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Проблема в тому, що Європа — один із основних ринків, куди Україна експортує олію сьогодні. Поки термінали, переобладнані з нафтових, відвантажували олію до Єгипту чи Туреччини, де на це закривали очі — Україна нічим не ризикувала. Інша справа — зараз. Якщо така олія потрапить до Європи, може повторитись ситуація 2008 року. А тоді, нагадаю, у ЄС проблему вирішили радикально — повністю заборонили експорт олії з України», — каже він.

За словами Петрище, компанія порушуватиме питання, як мінімум щодо олії, яка експортується до Європи — про запровадження жорсткої заборони на перевалку в терміналах, переобладнаних із нафтових. Відповідно до норм НАССР, запроваджених у Європі після 2008 року, це заборонено.

«І при транспортуванні олії ця вимога в Україні виконується — ніхто в залізничних цистернах олію після нафтопродуктів не перевозить. Заборонено й крапка — як переходити дорогу на червоне світло. А термінали після нафтопродуктів для перевалки олії чомусь можна використовувати. Якийсь сюрреалізм — як золотий ланцюг із однією чавунною ланкою у центрі», — додав Петрище.

Читайте також: В'ячеслав Петрище: У мене тільки одне припущення: блокування діяльності AllSeeds у Південному порту — злочинна змова на користь третіх осіб

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.