9 вересня 2024, 16:09, Зерно

Експорт французького зерна може впасти до найнижчого з 2001-2002 років рівня

Фермери Франції втратять 3 млрд євро цьогоріч, оскільки різке падіння виробництва зерна збігається зі зростанням рахунків за електроенергію та зарплат, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Виробництво пшениці у Франції цьогоріч прогнозується на рівні 25,98 млн т, що на 26% менше, ніж минулого року, сказав Ерік Тіруен, президент AGPB. Врожайність впала на 17% до 6,2 т/га за той же період, продовживши спад, який почався в 2015 році.

Експорт французького зерна впаде до найнижчого рівня з 2001-2002 років. Безперервні дощі, відсутність сонячного світла та низькі температури, що сприяють розвитку хвороб, призвели до скорочення врожаю та вплинули на якість посівів у більшості регіонів вирощування.

На початку цього року фермери провели вуличні демонстрації, наголошуючи на зростаючих витратах, дешевому імпорті та суворих нормах Франції та ЄС, таких як Зелена угода блоку. Експорт також обмежує конкуренція з боку росії та України, сказав Тіруен.

«Ми маємо все більше і більше правил, обмежень і заборон, які безперервно сиплються на всіх нас, фермерів протягом понад 20 років і які, як наслідок, послаблюють наші засоби виробництва», — сказав він.

Французький уряд пішов на ряд поступок і оголосив про допомогу в розмірі понад 2,2 млдр євро, щоб змусити фермерів припинити свої протести.

Однак Тіруен не виключає, що фермери можуть повернутися до протестів.

Читайте також: Якість румунської пшениці цьогоріч значно краща, ніж німецької та французької — думка

  • Французькі фермери закликають уряд надати їм фінансову допомогу, оскільки існує високий ризик, що цьогорічний врожай пшениці буде найнижчим принаймні за десятиліття через проливні дощі.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.