Вчора, 14:06 Переробка

МХП завершить будівництво двох біометанових заводів до кінця року

МХП планує до кінця року запустити два біометанові заводи і почати експорт газу. Про це в інтервʼю виданню delo.ua розповів заступник генерального директора компанії Адомас Аудіцкас.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Ми поки що нічого не виробляємо, а лише будуємо. Проекти ми плануємо завершити до кінця року, у грудні вони запустяться», — сказав він.

Аудіцкас зауважив, що якщо ринки відкриються і покупці знайдуться, Україна до кінця року зможе експортувати близько 100 млн кубометрів біометану на рік із п’яти заводів.

«Ми зможемо експортувати 35 млн. куб. м на рік, це якщо з двох наших заводів. Якщо все вийде, таких проектів буде все більше, з’являться нові виробники», — каже Аудіцкас.

За його словами, через п’ять років Україна зможе експортувати 5 млрд кубометрів біометану та залучити 5 млрд євро інвестицій.

Читайте також: МХП отримає від IFC фінансування на розширення потужностей біометанового заводу

  • У березні Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт №9546 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану».
  • У різних областях України загалом є 22 замовники, які зацікавлені у приєднанні біометанових заводів до газорозподільних мереж у різних областях.
  • Україна може розпочати експорт біометану в Європу у листопаді після достатнього накопичення запасів у сховищах та належної підготовки персоналу.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.