Сьогодні, 10:00 Олійні

Європейські покупці сої вже просять в українських експортерів сертифікат простежуваності. В Україні його ще не видають

У межах розвитку «Зеленого курсу» ЄС прийняв регулювання з протидії вирубці лісів, яке впливає на виробництво і сої, зокрема. Це означає, що вже з 30 грудня 2024 року постачання сої до ЄС вимагатиме сертифікату простежуваності та підтвердження відсутності фактів вирубки лісів. Простими словами: аграрію треба підтвердити, що з 2020 року на тому полі, де він вирощував сою, не проводилася вирубка лісів, розповіла консультантка з питань торгівлі ASAP Agri, брокер Atria Brokers Наталя Левконюк.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Знаючи про нове регулювання, європейські покупці вже просять в українських експортерів такий сертифікат простежуваності. У нас поки немає органу, який би його видавав.

«У вересні підписали контракт з польськими покупцями сої з терміном постачання до кінця місяця. Чітких інструкцій стосовно потрібних документів наразі немає, тому що регулювання вступить в силу тільки 30.12.24 для великих підприємств, а малі та середні підприємства взагалі зобов’язані впроваджувати нові рішення з 30 червня 2025 року. Тобто приблизно у листопаді ми будемо з вами знати, як потрібно діяти, щоб оформити потрібні сертифікати. Але деякі польські трейдери, сподіваючись на зростання ціни, хочуть закупити зараз, а продавати націлені вже у 2025-му році», — сказала Левконюк.

За її словами, трейдери не хочуть ризикувати і вже вимагають підтвердження, бо порушення положень EUDR може призвести до серйозних наслідків і санкцій, а саме штрафів в розмірі до 4% від загального річного обороту підприємства за попередній фінансовий рік, конфіскації продукції, тимчасове виключення з процедур закупівель і доступу до державного фінансування, включаючи тендерні процедури та субсидії. Тому контракти залишаються на стопі без подальшого виконання.

Левконюк припускає, що, ймовірно, це буде додаток до сертифікатів GMP+ або ISCC.

Читайте також: Китайський імпорт сої з США в серпні виріс на 70%

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.