Сьогодні, 13:10 Овочі та фрукти

Висока ціна на картоплю пов’язана з тим, що збирання врожаю ще триває — Агріко

Висока ціна на картоплю в Україні зумовлена тим, що збирання врожаю ще триває, вважає засновник і директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Всі в шоці, що така висока ціна. Це пов’язано з тим, що збирання врожаю триває. Якщо раніше, за сприятливих умов, на цей час більшість фермерів уже закінчували збирання, то на сьогодні ще половина врожаю в полі. Чому? Тому що дуже суха погода, іде грудка, і це не дозволяє збирати картоплю. Той, хто може поливати, поливає і намагається копати. Але в нас під зрошенням лише 10-15% площ картоплі. Решта просто чекають дощу. Все це спричинило те, що маємо дефіцит картоплі на ринку і високу ціну. Ціна сьогодні на рівні 18-20 грн/кг з доставкою в магазини за безготівковим розрахунком, і десь 16-20 грн/кг за готівку», — каже Гордійчук.

Навіть бюджетні організації на сайті держзакупівель збільшили пропозицію з 8-10 грн до 15-16 грн за кілограм. Але все одно фермери в чергу не стають, бо картоплі реально мало.

Фактор війни, за словами Гордійчука, в цій ситуації не відіграє визначальної ролі. Ранній врожай картоплі забезпечують Дніпропетровська і Одеська області, а пізній, на закладання, — так званий картопляний пояс (Чернігівська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Хмельницька і Львівська області). 

Читайте також: Україна почала імпортувати картоплю з Литви та Польщі

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.