«Продаватимуть картоплю, яка погано лежить». Розбираємось, чому Україна почала імортувати картоплю і куди летять ціни

Через відсутність вологи аграрії не можуть зібрати урожай картоплі
Через відсутність дощів аграрії не можуть зібрати урожай картоплі
Джерело фото: https://www.facebook.com/ContinentalFarmersGroup

Ціни на картоплю б'ють рекорди. Холодна затяжна весна і посушлива осінь змусила картоплярів перенести терміни як посадки, так і збору «другого хліба». Чого чекати далі? Чи вистачить місцевої картоплі до весни? Чи справдилися розрахунки фермерів на рентабельність культури? Чому в розпал збору урожаю до нас вже потяглися завантажені картоплею фури з сусідніх країн?  

Чому ростуть ціни на картоплю?

Традиційно «картопляними» регіонами в Україні є Житомирська, Вінницька, Львівська та Волинська області. Та цього року частина обсягів також забезпечується з центральних регіонів, де фермери активно збільшують виробництво, розповідає керівниця відділу маркетингу ринку «Шувар» Тетяна Попович. Зростання цін, окрім непростих погодних умов, вона пов'язує із витратами на енергоносії, логістику, що зростають, та початком сезону збирання пізніх сортів, які традиційно дорожчі.

Засновник і директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук звертає увагу на те, що левова частина врожаю ще у землі.

Микола Гордійчук

засновник компанії 

«Агріко Україна»

«Всі в шоці, що така висока ціна. Це повязано з тим, що збирання врожаю триває. Якщо раніше, за сприятливих умов, на цей час більшість фермерів уже закінчували збирання, то на сьогодні ще половина врожаю в полі. Чому? Тому що дуже суха погода, іде грудка, і це не дозволяє збирати картоплю. Той, хто може поливати, поливає і намагається копати. Але в нас під зрошенням лише 10-15% площ картоплі. Решта просто чекають дощу. Все це спричинило те, що маємо дефіцит картоплі на ринку і високу ціну. Ціна сьогодні на рівні 18-20 грн/кг з доставкою в магазини за безготівковим розрахунком, і десь 16-20 грн/кг за готівку»

Навіть бюджетні організації на сайті держзакупівель збільшили пропозицію з 8-10 грн до 15-16 грн за кілограм. Але все одно фермери в чергу не стають, бо картоплі реально мало.

Фактор війни, за словами Миколи Гордійчука, в цій ситуації не відіграє визначальної ролі. Ранній врожай картоплі забезпечують Дніпропетровська і Одеська області, а пізній, на закладання, так званий картопляний пояс (Чернігівська, Житомирська, Волинська, Тернопільська, Хмельницька і Львівська області). 

Ціни на картоплю нового врожаю 2024

Яка урожайність? 

Цього року врожай буде на 36% меншим насамперед за рахунок зменшення обсягів вирощування у домогосподарствах попереджають в Інституті картоплярства.

Водночас, за словами директора Інституту картоплярства Миколи Фурдиги, урожайність картоплі в цілому по країні зростає і в господарствах населення становить в середньому 16,5 т/га, у промислових підприємствах — 25,8 т/га.

Яке співвідношення промислової картоплі і коренеплодів з приватних домогосподарств точної цифри немає. Але, як каже Микола Гордійчук, професійно картоплю в нашій країні вирощують на 50-55 тис га. Це лише 5% від загальної площі, яка сягає 1 млн га. 

«Скоротили вирощування і великі виробники. Наприклад, агрохолдинг «Континентал», який сьогодні є номером один у країні з вирощування картоплі, до війни відводив під неї 2,6 тис. га, а цього року трохи більше 1,8 тис. га. І при можливості його сховищ зберігати понад 100 тис. тонн, у «Континенталі» вже спрогнозували, що заповнено буде 64 тис. т. Це приклад скорочення на проанонсовані вченими 36%», каже експерт Світового Банку Оксана Руженкова.

В цьому році найкраща ситуація з урожайністю у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській областях. Вони мали достатню кількість опадів. Чернігівщина, Київщина, Житомирщина там, де піщані грунти, постраждали від посухи дуже сильно. У цих регіонах спостерігається зниження урожайності до 30%, порівняно з минулим роком. 

Оксана Руженкова

експерт Світового банку

«Загалом слід сказати, що промислове виробництво тримається непогано. Якщо до війни 95-98% картоплі робили домогосподарства і всього 2-5%  промислові виробники, то сьогодні пропорція кардинально змінилася. Зараз домогосподарства виробляють 60% усієї картоплі, промисловість  40%. Це дуже важлива статистика, яка говорить нам про те, що дані Держстату безнадійно застаріли та не відображають реальної картини»

Як справи у промислових виробників?

«Контінентал Фармерз Груп» вирощує картоплю на площі 1870 гектарів в межах Тернопільської та Львівської областей. Керівник кластера «Картопля» холдингу Андрій Беднарський відзначає, що цьогоріч у Львівській області було достатньо опадів, а Тернопільська отримала їх на 20% менше, тож доводилося застосовувати додаткові заходи. Завдяки цьому компанія отримає прогнозований урожай.

АгроЕкспедиція 2024 на Львівщині та Івано-Франківщині: Стан посівів кукурудзи і сої після спеки та як весняні приморозки вплинули на врожайність озимих
Читати також

Середня врожайність продовольчої картоплі в холдингу становить 47 т/га, чіпсової — 36 т/га, насіннєвої — 30 т/га. Цього сезону планують зібрати близько 65 тис. т картоплі та за сприятливої погоди завершити викопування у другій декаді жовтня. 

Андрій Беднарський

«Контінентал Фармерз Груп»

«Хоча цьогоріч довелося працювати у складних погодних умовах, але все ж маємо добрий результат»

Через холодну затяжну весну на заході України довелося садити картоплю майже на місяць пізніше, ніж планувалося. Збір урожаю також змушені були відтермінувати через посуху. 

«У нашому кластері на Львівщині більш сприятливі ґрунти для вирощування картоплі, тому там трохи менші затрати на обробіток. На Тернопільщині родючий ґрунт, але важкий — після збору урожаю проводимо заходи для оптимізації його структури», —  додає він.

Збір картоплі у «Континетал Фармерз Груп»

Про добрий врожай картоплі на Тернопільщині розповів і фермер Василь Бедринський.

Василь Бедринський

фермер з Тернопільщини

«Картопля в цьому році дуже сильно вродила. Дуже гарно вродила картопля сорту «Ридимка», це новий сорт. Врожай — 16 тонн з одного гектара. Десь на 37% більша врожайність з тої самої площі»

Але через спеку картопля дрібніша. Якщо зазвичай її середня вага становить 150-180 грамів, то коренеплоди нового врожаю приблизно 100 грамів.

Керівниця відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Надія Воскресенська повідомила, що в цілому на Тернопільщині врожай картоплі навіть кращий, ніж минулого року.

Надія Воскресенська

Тернопільська ОВА

«Ми виробили 959 тис. т картоплі, це більше, ніж достатньо для нашої області, щоб себе забезпечити. Вже зібрали з 99,5% посаджених площ. Господарства Чортківського району мають врожайність від 25 до 27 тонн з гектара»

Власник фермерського господарства «Шанс» зі Львівщини Василь Шамборовський цінами на картоплю задоволений. Його господарство обробляє 1 тис. га землі, у сівозміні 13 культур, проте картоплю виділяють найбільше.

«Картопля є однією з прибуткових та найбільш енерговитратних культур. 40 га картоплі нам покриває по роботі, напевно, як 300 га пшениці, можливо і більше. У нас було 300 га пшениці, 200 га сої, за день ми збираємо 80 га сої, а картоплі — всього 1 га», — пояснив Шамборовський.

Житомирщина

За словами керівниці департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА Наталії Арендарчук, цього року, як і минулого, в області картоплею було засаджено майже 98 тис. га.

Наталія Арендарчук

Житомирська ОВА

«У минулому році Житомирщина посідала перше місце в Україні за валовим виробництвом картоплі. У цьому році 98% цієї культури на території області вирощують у приватних домогосподарствах і лише 2% — у сільськогосподарських підприємствах. А загалом картоплярством на Житомирщині займається 22 сільськогосподарських підприємства, площі яких варіюються від 1 до 400 гектарів»

Середня урожайність картоплі на Житомирщині 18 т/га. 

У фермерському господарстві «Аделаїда» цього року посадили 480 гектарів картоплі. Це на рівні минулого року, проте у цьому сезоні очікують зібрати урожай на 20-25% більший, до 40 тонн з одного гектара, повідомляє Суспільне.

Віктор Рибалко

заступник керівника агропідприємства «Аделаїда»

«Ми посадили 22 гектари чіпсової картоплі, поливали її. Для промислової картоплі, яка йде на переробку, 40 тонн з гектара — це гарний результат. Для столової картоплі це теж непогано, але досить посередній результат. Якщо ще 5 років тому у нас середня урожайність була на рівні 27-30 тонн з гектара, то з кожним роком вона збільшується. І ми сподіваємося вийти на середню урожайність 40 тонн з гектара найближчим часом. Можливо, і цього року»

Керівник господарства Сергій Рибалко каже, що однією із проблем у галузі картоплярства в Україні на сьогодні є дефіцит сховищ для зберігання цієї культури. Тому підприємство будує ще одне сховище, де зберігатимуть картоплю.

Будівництво нового сховища в «Аделаїді»

Кіровоградщина

Центральні і південні області України цього літа найбільше постраждали від посухи. Керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова повідомила, що у 2024 році на Кіровоградщині посадили 42 тис. га картоплі, але її врожайність нижча за торішню.

Валерія Фурманова

Кіровоградська ОВА

«Картопля цього року показує нижчу врожайність, ніж минулого. У 2023 році було 12,8 т/га, в цьому році — 11. Минулого року, при річній потребі в 120 тисяч тонн, зібрали 530 тисяч тонн картоплі, цьогоріч плануємо зібрати 500 тисяч тонн, бо врожайність нижча»

Фермер з Карлівки Кропивницького району Олександр Шепеленко розповів, що картоплю вирощує перший рік. Спокусила зайнятися вирощуванням картоплі її рентабельність.

«Будемо розвивати цю галузь, але ми дуже залежні від кліматичних умов. Цей рік показав, що за температури 60 градусів на сонці мало що може вирости без поливу. Нічого й не виросло», — сказав Олександр Шепеленко.

Які прогнози?

Директор компанії «Агріко Україна» вважає, що на ціну картоплі в Україні впливатимуть не лише внутрішньоринкові обставини, але й ситуація у сусідніх країнах. Як тільки в Україні ціна перевалить за 18-20 грн, відразу стане цікавим імпорт, що й показали останні тижні. Перші відвантаження товарної картоплі з Європи, де цього року хороший урожай коренеплодів, вже почалися.

Микола Гордійчук

власник компанії 

«Агріко Україна»

«Зараз прогнозувати щось важко. Коли ми зберемо весь урожай, побачимо скільки у нас є картоплі, тоді й можна буде говорити щось про ціну. Але вже видно, що є дефіцит якісної картоплі. Тому і до нового року, і після нового року якісна картопля не буде дешевшою. В першу чергу будуть продавати картоплю, яка погано лежить»

На думку аналітиків EastFruit, імпорт картоплі розпочався в зв’язку з підвищеною потребою у продовольчій картоплі серед місцевих оптових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі в поточному сезоні.

Також експерти EastFruit зазначають, що основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні.

«У вересні 2024 року Україна розпочала імпорт картоплі з Польщі та Литви. За офіційною статистикою, з 1 по 23 вересня 2024 року  країна вже отримала три вантажівки картоплі: 22 тонни з Литви, вартістю $10,56 тис., і 42 тонни з Польщі, вартістю $20,164 тис», повідомляють експерти EastFruit.

Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко каже, що ціна на картоплю в Україні дійшла майже свого піку і сильно змінюватися не буде. Оскільки збір урожаю продовжується, ринок буде потроху наповнюватися.

Ольга Самойліченко

виконавча директорка УАВК

«Висока ціна цього року сформована високою ціною минулого року, а також значною відсутністю опадів в цьому році, що спричинило затримки в копанні картоплі»

А от член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук прогнозує, що ціна на картоплю буде зростати і далі.

Дмитро Соломчук

член комітету ВР з питань аграрної

та земельної політики

«Вже сьогодні можна констатувати факт високої ціни на картоплю весною 2025 року.   Через відсутність якісного насіннєвого матеріалу, погодних умов та подорожчання засобів захисту рослин, фермери отримали неякісний врожай. На жаль, найбільший відсоток картоплі заражений, багато дрібної та деформованої. А от товарної для продажу в торгових мережах, а також для закладки в професійні овочесховища  мізерна кількість, її майже немає»

Враховуючи величезний дефіцит в Україні професійних овочесховищ довгого зберігання, проблеми з енергетикою, дефіцит товарної картоплі, ціни на картоплю зростуть, вважає нардеп. Швидше за все, навесні українці, в кращому випадку, зможуть купувати якісну картоплю не нижче 25 грн за 1 кг.

Другий хліб, або Як отримувати високий врожай картоплі в умовах посухи
Читати також

Експерт Світового банку Оксана Руженкова також вважає, що ціни на картоплю зростатимуть, а навесні очікується гострий її дефіцит. 

«Фермери вже говорили про те, що наприкінці 2024 року проситимуть на опті не менше 20 грн/кг, відповідно в супермаркеті картопля продаватиметься по 28-30 грн/кг. До кінця лютого-початку березня картопляні сховища традиційно спорожніють, тож добиратимемо картоплю в Єгипті, Польщі. Можливо, якісь залишки будуть і в українських фермерів, але останніми роками багато хто з них воліє не пропонувати торговим мережам свій товар, а чекати, коли до них приїдуть, поклоняться і попросять його продати. Дистриб'юторам такі стосунки не дуже подобаються, тому вони просто їдуть до Польщі і там закуповуються», каже Оксана Руженкова.

Зберігаєтья ймовірність, що в найближчий місяць ціни на картоплю зростуть через збільшений попит на фоні зменшення пропозиції ранньої картоплі та переходу до збирання пізніх сортів, додає Тетяна Попович з «Шувару». Однак суттєвого стрибка цін не очікується, оскільки загальний обсяг пропозиції залишається на стабільному рівні.

На думку директора агропідприємства «Чернігівеліткартопля» Ігоря Шкурка, максимальна ціна на картоплю буде в лютому.

«Чернігівеліткартопля» вирощує близько 40 сортів картоплі

Доцент кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету Микола Ковальов також очікує, що ціна на картоплю буде рости, тому що «її треба зберігати, в сховищах потрібно мати певний мікроклімат — а це витрати на електроенергію та зарплати». Через ці фактори та неврожай у деяких регіонах вартість кілограма картоплі до кінця року може зрости вдвічі.

Віолетта Громова, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus