Вчора, 10:12 Переробка

Держава частково компенсує Астарті інвестиції в будівництво заводу з переробки сої

Уряд схвалив підписання першого інвестиційного договору для отримання компенсації від держави за вкладення значних інвестицій. Одним з перших учасників став агропромхолдинг «Астарта» та «Астарта Агро Протеїн», повідомила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Це означає, що програма підтримки проєктів зі значними інвестиціями фактично запрацювала. Вона доступна для інвесторів, які готові вкласти понад €12 млн. Проєкти можуть бути пов’язані з виробництвом, видобутком корисних копалин, транспортом, освітою, медициною, туризмом або іншими сферами», — написала Свириденко.

За її словами, підприємець зможе отримати від держави відшкодування вартості приєднання до мереж та компенсувати витрати за збудовані підстанції, лінії електропередач, газопроводи й інші об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Також інвестор зможе компенсувати через податки частку вкладених коштів. Сумарний обсяг державної підтримки — до 30% обсягу інвестицій.

«Астарта» отримає компенсацію за будівництво заводу із переробки сої продуктивністю 500 т/добу в Полтавській області.

Свириденко зазначила, що компанія інвестує понад €76 млн у придбання обладнання та технологій. Це дозволить створити 110 нових робочих місць.

Держава надає ряд стимулів:

  • звільнення від сплати ввізного мита на нове обладнання;
  • звільнення від імпортного ПДВ на нове обладнання;
  • звільнення від оподаткування податком на прибуток терміном до 5 років.

Читайте також: Астарта отримає $60 млн від Ощадбанку на будівництво заводу з поглибленої переробки сої

  • Проєкт був оголошений у 2021 році вартістю $50 млн, з урахуванням інфляції зараз він оцінюється близько $60 млн. Інвестиції на будівництво заводу буде розподілено на три роки поточний і два наступні.  Очікується, що завод у Глобиному вироблятиме до 100 тис. т концентрованого соєвого білка на рік.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.